Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 17 Σεπτεμβρίου 2010

«Ζωντανές» οι υποχρεώσεις Τουρκίας

ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΖΩΝΤΑΝΕΣ» έμειναν οι υποχρεώσεις της Άγκυρας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της έκθεσης Καζάκ για τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία την προσεχή βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι θετικές αναφορές παραμένουν αναλλοίωτες και ότι ο εισηγητής, τουρκικής καταγωγής Βούλγαρος ευρωβουλευτής Μετίν Καζάκ δεν υπέβαλε «εναλλακτικό ψήφισμα» (alternative resolution) ή τροπολογίες που να θέτουν εν αμφιβόλω τις θετικές υποδείξεις για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής υπέβαλε μόνο δύο τροπολογίες, διά των οποίων χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και ανασκευάζει κάποια λανθασμένα στατιστικά στοιχεία γύρω από την οικονομία και τα επίπεδα ανεργίας στην υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Οι θετικές εξελίξεις που σηματοδοτεί η διατήρηση των υποδείξεων προς την Τουρκία για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ήταν όπως πληροφορούμαστε αποτέλεσμα των σταθερών θέσεων που επέδειξαν η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ευρώπης για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, καθώς και η έντονη δραστηριοποίηση της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Ενωτική Αριστερά προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που επιχειρείτο απάλειψη των υποχρεώσεων της Άγκυρας έναντι της Λευκωσίας από την έκθεση Καζάκ, τότε θα προχωρούσε η ίδια στην υποβολή σκληρότερου «εναλλακτικού ψηφίσματος».

Κύκλοι της Ευρωβουλής υπογράμμιζαν ότι ο Πρόεδρος της Ενωτικής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι έκανε πράξη την υπόσχεσή του να διορθώσει το λάθος που είχε κάνει προ μερικών ημερών, όταν είχε συναινέσει στο αίτημα για αναβολή της έγκρισης της εν λόγω έκθεσης.

Το κείμενο που θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα και θα εγκριθεί μια μέρα αργότερα από την ολομέλεια, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής αναφορές:

1. Έκκληση προς την Άγκυρα να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο «χωρίς καθυστέρηση και κατά τρόπο που δεν θα περιλαμβάνει διακρίσεις», με την υπόδειξη πως «εάν αποφύγει να το κάνει, τότε η πορεία των διαπραγματεύσεων μπορεί να επηρεαστεί έτι σοβαρότερα». Η αναφορά αυτή περιλήφθηκε στην έκθεση με τροπολογία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Παπαστάμκου, την οποία προσυπέγραψε και ο συνάδελφος του Γιώργος Κουμουτσάκος.

2. Υπόμνηση των συμπερασμάτων της 11ης Δεκεμβρίου 2006 (σ.σ. απόφαση Ε.Ε. για πλήρες πάγωμα οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας) με τροπολογία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά.

3. Έκκληση προς την Τουρκία «να εκπληρώσει αμέσως όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν» από το Πρωτόκολλο, με τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και του συναδέλφου του στην Ενωτική Αριστερά Τζο Χίγκινς.

Φραστικά κέρδη για τις σχέσεις Ε.Ε-ΝΑΤΟ
Φραστικά κέρδη εξασφάλισε η Κυπριακή Κυβέρνηση στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τις σχέσεις Ε.ΕΝΑΤΟ. Αν και διατηρείται η έκκληση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάθριν Άστον να παρουσιάσει ιδέες για τον τρόπο περαιτέρω ενίσχυσης του συνεταιρισμού Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, αυτές επικεντρώνονται στη «διαχείριση κρίσεων», ενώ επισημαίνεται και η «αυτονομία» των δύο οργανισμών στη λήψη αποφάσεων.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ορθά τα Συμπεράσματα αναφέρονται στην αυτονομία λήψης αποφάσεων, προσθέτοντας ότι «πρέπει, περαιτέρω, να διασφαλίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα γίνεται αυστηρά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου». Τα φραστικά κέρδη δεν διαφοροποιούν πάντως τα αρνητικά δεδομένα. Άλλωστε, η Κυπριακή Δημοκρατία αν και είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ, προσυπέγραψε με τους υπόλοιπους «26» την αρχή της «συμπληρωματικότητας» στις 14 Δεκεμβρίου 2008, εκχωρώντας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τη διαχείριση της νέας τάξης πραγμάτων στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, κάτι που περιορίζει την Κοινότητα σε ρόλο κομπάρσου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube