Weather Icon

Να θέσει τέλος στην επιστροφή Ρομά στο Κόσοβο ζητά από την ΕΕ η Διεθνής Αμνηστία

Να θέσει τέλος στην επιστροφή Ρομά στο Κόσοβο ζητά από την ΕΕ η Διεθνής Αμνηστία

«Κινδυνεύουν με διώξεις»
Bulgaria: Amnesty International: Sarkozy Stigmatizes Roma People
Πολλές φορές οι Ρομά εγκαταλείπουν τις ευρωπαϊκές χώρες όπου μένουν ξημερώματα, με τα ρούχα που φορούν, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τέλος στην αναγκαστική επιστροφή των Ρομά στο Κόσοβο, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αφού οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να υποστούν διώξεις στον τόπο προορισμού τους.
Στην έκθεσή της με τίτλο «Πουθενά καλοδεχούμενοι: σταματήστε την αναγκαστική επιστροφή των Ρομά», η οργάνωση επισημαίνει ότι οι Ρομά, αλλά και άλλες μειονότητες που εκδιώκονται από χώρες της ΕΕ με προορισμό το Κόσοβο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των διώξεων.
«Οι χώρες της ΕΕ μπορεί να παραβιάσουν τη διεθνή νομοθεσία στέλνοντας ανθρώπους σε περιοχές όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διώξεων ή με άλλους σοβαρούς κινδύνους» σημείωσε η Σιάν Τζόουνς, ειδική της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα Κοσόβου.
«Αντιθέτως, η ΕΕ θα έπρεπε να προσφέρει προστασία στους Ρομά […] μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι η αστυνομία διώχνει από ευρωπαϊκές χώρες πολλούς Ρομά τα χαράματα, μόνο με τα ρούχα που φορούν.
Επιστρέφοντας στο Κόσοβο ελάχιστοι από αυτούς λαμβάνουν κάποιου είδους βοήθεια και συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.
Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης τις βιαιότητες και τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά, οι οποίοι -όπως τόνισε- συχνά συγχέονται με τους Σέρβους του Κοσόβου επειδή μιλούν την ίδια γλώσσα.
«Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της κοσοβάρικης κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών επιστροφής και επανένταξής τους, οι αρχές δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, την ικανότητα, τους πόρους ή την πολιτική βούληση να τους διασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες» σημείωσε η Τζόουνς τονίζοντας ότι διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να παράσχει προστασία στους Ρομά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube