Weather Icon

«Χρυσή» συμφωνία Ρωσίας-Νορβηγίας για εκμετάλλευση των πόρων της Αρκτικής

Μόσχα, Ρωσία.Έπειτα από 40 χρόνια διαμάχης η Ρωσία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων τους στον Αρκτικό Ωκεανό, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Βλέψεις στην περιοχή έχουν όλες οι γύρω χώρες -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ υπέγραψαν τη «χρυσή» συμφωνία στο Μούρμανσκ, πόλη στη Θάλασσα Μπάρεντς κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Στην διαφιλονικούμενη περιοχή, που κάλυπτε έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως στη Θάλασσα του Μπάρεντς, έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου τόσο στη ρωσική όσο και στη νορβηγική πλευρά.

«Χρειάστηκαν 40 χρόνια να φθάσουμε σε αυτή τη συμφωνία» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με το Όσλο τον περασμένο Απρίλιο. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι δημιουργούνται ευκαιρίες για εξερεύνηση των πόρων της Αρκτικής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

ΡΩΣΙΑ – ΝΟΡΒΗΓΙΑ Αρχισε το μοίρασμα της Αρκτικής
Στις 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γενς Στολτενμπέργκ, στη ρωσική πόλη Μούρμανσκ, όπου παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπογράφτηκε ρωσο-νορβηγική συμφωνία για το διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής και τη συνεργασία των δύο χωρών στη θάλασσα Μπάρεντς και στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας αναφέρει πως η υπογραφή της συμφωνίας «δείχνει την ιστορική διάσπαση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας. Η λύση αυτού του βασικού άλυτου ζητήματος στις διμερείς μας σχέσεις πρέπει να βοηθήσει τη δημιουργία μιας ποιοτικά νέας πολιτικής ατμόσφαιρας, που θα χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση του πνεύματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Υπογραμμίζεται πως με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ανοίγονται προοπτικές εμβάθυνσης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας σε διάφορες σφαίρες. Ετσι, το μοίρασμα της αμφισβητούμενης περιοχής, που κάλυπτε έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως στη θάλασσα Μπάρεντς, ανοίγει και νομικά το δρόμο για την εκμετάλλευση από τα ενεργειακά μονοπώλια των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην Αρκτική.

«Ιδιαίτερα η συμφωνία προβλέπει λεπτομερειακό μηχανισμό διαχείρισης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα τέμνονται από διαχωριστική γραμμή. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για την από κοινού εκμετάλλευσή τους. Η υπογραφή της συμφωνίας θα οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο και τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αλιείας. Ο καθαρισμός των ακριβών συνοριακών ζωνών της Ρωσίας και της Νορβηγίας διαμορφώνει πιο ξεκάθαρες και ευνόητες συνθήκες για την αλιεία, αντικειμενικά μειώνει την πιθανότητα των συγκρουσιακών καταστάσεων στον τομέα αυτό», αναφέρεται στο γραφείο Τύπου της ρωσικής Προεδρίας.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη συμφωνία δημιουργεί στη Ρωσία και αντιδράσεις, από εμπειρογνώμονες που θεωρούν πως το Κρεμλίνο έκανε υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο «πόλεμος» της ενέργειας φουντώνει και σε αυτή την περιοχή του πλανήτη και οι άλλοι ανταγωνιστές στο ιμπεριαλιστικό σύστημα θα απαντήσουν άμεσα.
Ι.Π-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube