Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στα 3 τρισ. δολάρια το κόστος για την ενοποίηση Βόρειας και Νότιας Κορέας

Σε περίπου 3.500 τρισεκατομμύρια νοτιοκορεατικά γουόν, (3 τρισεκατομμύρια δολάρια), εκτιμάται σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Κορεατικών Βιομηχανιών, ότι θα κοστίσει η ενοποίηση των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου.

Αν και κανείς από τους 20 ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη δεν δηλώνει ότι αναμένει την ενοποίηση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί λένε ότι θα συμβεί στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Όσον αφορά στο κόστος της ενοποίησης, περίπου οι μισοί από τους ερευνητές συνδέουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που συνδέεται με την ενοποίηση με τη μείωση του χάσματος πλούτου ανάμεσα στον πλούσιο νότο και τον φτωχό βορρά.

«Το κόστος της μείωσης του χάσματος μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας μακροπρόθεσμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από το αρχικό κόστος της ενοποίησης», αναφέρει η ομοσπονδία στην έκθεση της.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το 2008, το μέσο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα στην χώρα ήταν 19.230 δολάρια ενώ το αντίστοιχο στη Βόρεια Κορέα, μόλις 1.065 δολάρια.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος ώθησαν το νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ να προτείνει ένα «φόρο ενοποίησης».

«Βραχυπρόθεσμα, το σοκ στην κορεατική οικονομία θα είναι μεγάλο, αλλά μακροπρόθεσμα, η ενοποίηση θα είναι θετική», καταλήγει η έρευνα.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου, τεχνικά είναι ακόμη σε πόλεμο, καθώς ο πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή αλλά όχι συμφωνία ειρήνης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube