Weather Icon

Εσωσαν 100 λαθρομετανάστες

Εσωσαν 100 λαθρομετανάστες


Πήγαιναν στην Ιταλία με τουρκικό σκάφος που έπαθε βλάβη.«Απόβαση» στο λιμάνι της Χίου έκαναν περίπου 100 μετανάστες, που ταξίδευαν «στοιβαγμένοι» σε τούρκικο σκάφος, τύπου ρυμουλκού.

Το σκάφος «Ντενίζ Κομπού 4» είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία αλλά πλέοντας, χθες το μεσημέρι, ανοιχτά από τη Χίο παρουσίασε μηχανική βλάβη και κάποιος από τους επιβαίνοντες κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό «112» ζητώντας βοήθεια. Αμέσως, έγινε μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή πλωτών του Λιμενικού, σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού και ελικοπτέρων και στις 12.45 το μεσημέρι εντοπίστηκε να πλέει 10 μίλια βορειοανατολικά της Χίου το 30μετρο σκάφος, γεμάτο με παράνομους μετανάστες.

Οπως έγραψε την περασμένη Τρίτη το «Εθνος», οι λιμενικές αρχές έχουν βάσιμες ενδείξεις ότι σε αυτόν τον καινούργιο «δρόμο» μεταφοράς από Τουρκία κατευθείαν για Ιταλία «κρύβεται» από πίσω η ιταλική μαφία, η οποία φαίνεται ότι έχει επιστρέψει δυναμικά τον τελευταίο χρόνο στη «χρυσοφόρα» παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Συνήθως, οι μεταφορές σε αυτή τη «γραμμή» γίνονται με σκάφη «υπεράνω υποψίας», αλλά εκτιμάται ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης για διακίνηση άρχισαν να γίνονται και μεγάλες ομαδικές μεταφορές όπως η χθεσινή, που διακόπηκε λόγω της βλάβης στο τούρκικο σκάφος.

Το «Ντενίζ Κομπού 4» ρυμουλκήθηκε στη Χίο, όπου αποβιβάστηκαν οι παράνομοι μετανάστες.

Χθες τα ξημερώματα, εξάλλου, ανοιχτά του ακρωτηρίου Αγριλιά στη Λέσβο εντοπίστηκε από φινλανδικό πλωτό, που μετέχει στη δύναμη του Frontex φουσκωτό σκάφος με 13 μετανάστες και το 45χρονο διακινητή τους.
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube