REAL TIME |

Γενικά θέματα 7 Αυγούστου 2010

To “Πϊρι Ρέϊς” 40 μίλια έξω από τις κυπριακές ακτές με 48 ισραηλινά μαχητικά από πάνω του!

To “Πϊρι Ρέϊς” 40 μίλια έξω από τις κυπριακές ακτές με 48 ισραηλινά μαχητικά από πάνω του!

Στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης το “Πϊρι Ρέϊς”, αλλά από την αρχή σχεδόν του πλού του απέκτησε μία ισχυρή συντροφιά: Τέσσερα ισραηλινά “πακέτα” COMAO των 12 μαχητικών έκαστο, τα οποία σκούντο επί δύο ημέρες στην ίδιαακριβώς περιοχή που εκινείτο το “Πίρι ΡέΙς”!

Αυτή την στιγμή το τουρκικό ερευνηιτκό σκάφος βρίσκεται δυτικά της Πάφου σε απόσταση μόλις 40 μιλίων από τις ακτές της Κύπρου (εντός της ακτίνας δράσης των κυπριακών επάκτιων πυροβολαρχιών ΜΜ-40 Εxocet Βlock ΙΙ) πραγματοποιώντα και πάλι έρευνες για πετρέλαιο.Xθες άλλα δύο ισραηλινά μαχητικά κατευθυνόμενα στην Ουγγαρία ανεφοδιάστηκαν από αεροσκάφη-τάνκερ μεταξύ του ελληνικού κια του κυπριακού FIR.

Η ύπαρξη τόσο μεγάλης δύναμης ισραηλινών αεροσκαφών στην Α.Μεσόγειο μετά από έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης για την άσκηση εντός του FIR της Λευκωσίας (και σε τμήμα του FIR της Αθήνας) μόνο τυχαία δεν είναι: Κύπρος και Ισραήλ “τα έχουν βρει” σε ότι αφορά τις ΑΟΖ και το Τελ Αβίβ έχει συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις της Λευκωσίας στο θέμα αυτό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Από τα ρηχά του Ακάμα πέρασε το «Πίρι Ρέις»-ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑπεριοχή ανοικτά του Ακάμα και της Πάφου και σε απόσταση μέχρι και 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές, εντός της συνορεύουσας ζώνης των χωρικών υδάτων της Κύπρου, διεξήγαγε έρευνες από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης μέχρι και χθες το μεσημέρι το τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις». Πρόκειται για το πλέον κοντινό σημείο που έφτασε προς τις κυπριακές ακτές το σκάφος από την έναρξη της αποστολής του στις 16 Ιουλίου. Ουσιαστικά, χθες το τουρκικό σκάφος πέρασε στα όρια μιας από τις συντεταγμένες που είχε δώσει και είναι 15,8 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της χερσονήσου του Ακάμα. Να σημειωθεί ότι προφανώς το σκάφος έχει παραβιάσει άλλη ακραία συντεταγμένη που έδωσε η Τουρκία με «ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους» και υποδεικνύει απόσταση 42 ν.μ. δυτικά της Πάφου, αφού το πέρασμά του τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν σε μικρότερη απόσταση από τις ακτές της Πάφου. Το «Πιρί Ρέις» ακολούθησε νότια πορεία για να φτάσει χθες το μεσημέρι στα όρια της ζώνης του «Οικοπέδου Νο1» της Κυπριακής Δημοκρατίας που προβλέπεται να δημοπρατηθεί στο β’ γύρο διάθεσης των «οικοπέδων» για έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων. Το «Πίρι Ρέις» βρισκόταν εντός της συνορεύουσας ζώνης των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας για έξι περίπου ώρες. Χαρακτηριστικό της εγγύτητας του τουρκικού σκάφους στις κυπριακές ακτές, είναι και το γεγονός ότι χθες το πρωί στην πορεία του το «Πίρι Ρέις» βρέθηκε σε απόσταση 1-2 μιλίων με τα κρουαζιερόπλοια «Σαλαμίς Φιλοξενία» και «Σαπφάϊαρ» που κατευθύνονταν στο λιμάνι Λεμεσού. Αργά χθες το απόγευμα το σκάφος πήρε αντίστροφη πορεία – βορειοδυτική – προς τα ανοικτά του Ακάμα και πάλι.

Παρακολουθεί και επιβεβαιώνει το Υπ. Άμυνας
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε χθες στον «Φ» ότι το ΓΕΕΦ παρακολουθεί στενά την πορεία και τις ενέργειες του ερευνητικού πλοίου. Επιβεβαίωσε δε πως με βάση τα στοιχεία του ΓΕΕΦ, το «Πιρί Ρέις» από τις 2 έως και τις 6 Αυγούστου κινείται κοντά στην Κύπρο και σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 16 έως και 80 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές, βόρεια και δυτικά του Ακάμα και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πλήρως τα όσα ο «Φ» δημοσιεύει για την πορεία του σκάφους από τις 2 Αυγούστου μέχρι σήμερα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube