Weather Icon
Αλβανία , Κοσσυφοπέδιο 27 Αυγούστου 2010

Αντιπαράθεση με το Κόσοβο για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού

Κλυδωνισμούς στη σχέση των κυβερνήσεων Αλβανίας – Κοσόβου φέρνει το σχέδιο υλοποίησης υδροηλεκτρικού σταθμού, που προωθεί η Πρίστινα, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία (σε περιοχή που γειτνιάζει με την αλβανική πόλη Κούκες).

Ο Αλβανός υπουργός Ενέργειας, Ντρίταν Πρίφτι δήλωσε ότι “η αλβανική κυβέρνηση όρισε διυπουργική επιτροπή, ώστε να εξεταστούν όλες οι επιπτώσεις, που οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να έχει η κατασκευή του έργου στο οικοσύστημα της περιοχής”.

Ο κ. Ντρίφτι επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων της Αλβανίας και του Κοσόβου για το θέμα.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι δύο κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, ενώ η προθεσμία υποβολής των προτάσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών έληξε στις 25 Αυγούστου 2010.

Αλβανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η κατασκευή του έργου θα έθετε εκτός λειτουργίας 11 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην περιοχή του Κούκες, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και θα απειλούσε με έλλειψη νερού την πόλη.

Παρόμοιο σχέδιο για την κατασκευή ανάλογου ενεργειακού έργου, είχε συζητηθεί και τη δεκαετία του ’80, από την τότε κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και έπειτα από διαμαρτυρίες των Τιράνων, το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε.

iKypros
27/08/2010

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube