REAL TIME |

Γενικά θέματα 13 Αυγούστου 2010

Να επιβληθούν δασμοί στα τουρκικά αγροτικά προϊόντα

«Παρά την ύπαρξη των σχετικών συμφωνιών που ρυθμίζουν το εμπόριο αγροτικών προϊόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, η Τουρκία θέτει, πράγματι, συχνά τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επομένως με την Ελλάδα.

Επίσης, ακολουθεί πολιτική επιδοτήσεων και ενισχύσεων στη γεωργία και αλιεία, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική» απαντά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, σε ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτή Λάρισας Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην ελεύθερη διακίνηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Στην απάντησή της η κ. Μπατζελή, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:
«Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόσφατο πρόβλημα επιβολής αυξημένων φόρων κατά την εξαγωγή ελληνικού γόνου στην Τουρκία, καθώς και ο σφετερισμός της ονομασίας των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Τουρκία.

Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί υπόψη της ΕΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμπεριλαμβάνονται στις Ετήσιες Εκθέσεις Προόδου της Τουρκίας που συντάσσει η Επιτροπή και αφορούν στον πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση Κεφάλαια.

Επίσης, το θέμα τέθηκε στην τουρκική πλευρά τόσο κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων μεταξύ ΥΠΑΑΤ και Υπουργείου Γεωργίας της Τουρκίας(Δεκέμβριος 2009) όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα».

Σχολιάζοντας την απάντηση της υπουργού, ο κ. Ροντούλης, δήλωσε τα εξής:
«Παρ’ όλες τις επισημάνσεις που γίνονται από την ελληνική πλευρά και τις ευρωπαϊκές αρχές προς την Τουρκία για την άρση των εμποδίων που θέτει στην ελεύθερη διακίνηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, οι πασάδες της Άγκυρας υπό το πνεύμα του νέο-οθωμανισμού συνεχίζουν να κωφεύουν, να αγνοούν τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας τους και πολλαπλώς να προκαλούν.

Η εμπορική ζημιά που υφίσταται η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι μεγάλη και υποσκάπτει την οικονομική ευρωστία των Ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού τα τουρκικά αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να διακινούνται ελεύθερα, βάσει της Τελωνειακής Ένωσης, στην ελληνική αγορά,

Συνεπώς, έχει φτάσει η ώρα των αντιμέτρων βάσει της Αρχής της αμοιβαιότητας. Τα ελληνικά ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΞ θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα ευχολόγια και τις άσφαιρες επισημάνσεις και να θέσουν την τουρκική πλευρά ξεκάθαρα ενώπιον των ευθυνών της. Με άλλα λόγια, είτε η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει την αγορά της στην αγροτική παραγωγή των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, είτε η ΕΕ, συνεπώς και η Ελλάδα, θα πρέπει να αρχίσει να επιβάλλει εξισορροπητικούς δασμούς στην αντίστοιχη τουρκική παραγωγή».
http://www.agronews.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube