Weather Icon
Αυστρία , Ευρωπαϊκή Ένωση 3 Αυγούστου 2010

Φραντς Φίσλερ: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχτεί ποτέ στην ΕΕ

Φραντς Φίσλερ: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχτεί ποτέ στην ΕΕ

Απίθανη θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην επίτροπος της Αυστρίας στην Ε.Ε, Φρανς Φίσλερ, εξηγώντας ότι αρκετές χώρες θα οδηγηθούν σε δημοψηφίσματα, μερικών εκ των οποίων το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.
Ωστόσο ο ίδιος, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας “Κουρίρ”, εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, “για την οποία αυτή είναι πολύ σημαντική από στρατηγικής και οικονομικής άποψης”, θεωρώντας επικίνδυνη μια στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία ή τη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο κατάληξης των διαπραγματεύσεων και τις επιπτώσεις του και υπογράμμισε ότι εφόσον δεν λειτουργήσει η ένταξη θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρξει μια προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, μέσα από ειδικά προγράμματα που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της, με τη λεγόμενη “προνομιακή σχέση”.

Ο Φίσλερ τόνισε ακόμη ότι επικρίνει τη στάση της Αυστρίας απέναντι στην Τουρκία και το γεγονός ότι η Βιέννη δεν είπε “όχι” στις διαπραγματεύσεις αλλά χρησιμοποίησε την ιδιόμορφη ορολογία “διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα”. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη μία πλευρά διεξάγει διαπραγματεύσεις και από την άλλη διαμηνύει στον πληθυσμό της ότι μπορεί να πει “όχι” στην ένταξη (μέσω κάποιου δημοψηφίσματος).

Η Αυστρία είχε επιδείξει επιφυλακτικότητα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005.

Ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΕ, είναι σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης σε θέματα σωστής απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2013, επιλογής κατάλληλου προσωπικού και διοίκησης όπως και προσαρμογής της αγροτικής οικονομίας της στα κοινοτικά πρότυπα, σύμφωνα με το άρθρο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube