REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε αμέσως τους ενόχους

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε αμέσως τους ενόχους

Η κυβέρνηση Μεταξά, ελέγχουσα πλήρως τον τύπο της εποχής με τη λογοκρισία που είχε επιβάλει, απέκρυψε το γεγονός της εθνικότητας του υποβρυχίου μέχρι και την 30ή Οκτωβρίου. Τότε, δύο μέρες μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, με επίσημη ανακοίνωσή της διά του τύπου, γνωστοποίησε τους υπαίτιους του άνανδρου τορπιλισμού στον ελληνικό λαό.

Όμως, από την πρώτη στιγμή ο Μεταξάς είχε δώσει εντολή στην ηγεσία του τότε ΓΕΝ να διενεργήσει άμεσα και με πλήρη μυστικότητα έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί η εθνικότητα του άγνωστου υποβρυχίου.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης του συμβάντος, αποτελούμενη από εννέα έμπειρους αξιωματικούς του (τότε) Βασιλικού Ναυτικού, όλους με ειδικότητα και γνώσεις αναφορικά με τις τορπίλες.

Αυτοί διέταξαν δύτες να καταδυθούν στην περιοχή του λιμενοβραχίονα όπου έσκασαν οι δύο τορπίλες, προκειμένου να βρεθούν τυχόν υπολείμματά τους.Πραγματικά, οι δύτες ανέσυραν θραύσματα δύο τύπων ιταλικών τορπιλών, διαμέτρου 45 εκατοστών «τύπου 109» η μία και διαμέτρου 53 εκατοστών «τύπου 92» η άλλη, που έφεραν πάνω τους χαραγμένους τους αριθμούς σειράς του εργοστασίου παραγωγής τους (11.529 και 15.630 αντίστοιχα), καθώς και την ένδειξη «R.M.» (=Regia Marina/«Βασιλικό Ναυτικό», καθώς τότε η Ιταλία ήταν Βασίλειο)

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς όμως δεν προέβη τότε σε καμία επίσημη ανακοίνωση, γιατί από τις αρχές Αυγούστου του 1939, υπό το πρόσχημα γυμνασίων, ισχυρές ιταλικές δυνάμεις βρίσκονταν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με αποτέλεσμα το ΓΕΣ να εισηγηθεί στη κυβέρνηση την επιστράτευση των απέναντι της Αλβανίας μονάδων VΙΙΙ (8η) και ΙΧ (9η) μεραρχιών καθώς και της ΙV (4ης) ταξιαρχίας, διαταγή που πραγματικά εκδόθηκε την νύχτα της 23ης Αυγούστου.

Στις 29/8/1939 ο Ιταλός στρατιωτικός ακόλουθος στην Αθήνα ζήτησε από τον αρχηγό του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο, πληροφορίες για τη συγκέντρωση των ελληνικών στρατευμάτων στα σύνορα, ενώ δίνει τη διαβεβαίωση ότι ισχύει πάντοτε η εγγύηση εκ μέρους της Ιταλίας για το απαραβίαστο του ελληνικού εδάφους.

Το γεγονός αυτό, της παραμονής δηλαδή των ιταλικών στρατευμάτων στην Αλβανία, ήταν και ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Μεταξάς έκρινε σκόπιμο να μην ανακοινώσει το όνομα των υπαιτίων λίγες μέρες μετά τον τορπιλισμό.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube