Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Αυγούστου 2010

Β. Κορέα: Μεταφορά πυραύλων στη μεθόριο με τη Ν. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα μετακίνησε αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κοντά στην μεθόριο με τη Νότια Κορέα, καθώς η διμερής ένταση μετά τη βύθιση μιας νοτιοκορεάτικης κορβέτας–την ευθύνη για την οποία η Σεούλ επιρρίπτει στην Πιονγκγιάνγκ–παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αναφέρει εφημερίδα σήμερα Τετάρτη.

Στρατιωτική πηγή είπε στην Chosun Ilbo ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε πυραύλους SA-5 από τη νοτιοδυτική επαρχία Χουάνγκχαε πιο κοντά στην μεθόριο, όπου αποτελούν δυνητική απειλή για νοτιοκορεάτικα μαχητικά.

Οι πύραυλοι επαναναπτύχθηκαν περίπου τις ημέρες που βυθίστηκε η κορβέτα τον Μάρτιο, κατά την πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος του επιτελείου απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με ζητήματα που όπως είπε άπτονται των υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών.

Η Βόρεια Κορέα θρυλείται ότι είχε αγοράσει περίπου 350 πυραύλους SA-5 και 20 πλατφόρμες εκτόξευσης από τη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στόχος της επανατοποθέτησης των συστοιχιών των πυραύλων εδάφους-αέρος μοιάζει να είναι η αποτροπή ενδεχόμενης προσπάθειας νοτιοκορεάτικων αεροσκαφών να εξαπολύσουν επιθέσεις ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους στο βορειοκορεάτικο έδαφος, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, κατά την πηγή της εφημερίδας.

«Όταν ενεργοποιείται το σύστημα ανίχνευσης/ραδιοεντοπισμού του SA-5, τα μαχητικά μας πρέπει να πετούν χαμηλά για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους. Οι δραστηριότητές τους επομένως περιορίζονται κατά τι», φέρεται να είπε η πηγή.

Οι πύραυλοι έχουν δραστικό βεληνεκές 250 χλμ. κι απειλούν, συνεπώς, αεροσκάφη που πετούν έως και στην κεντρική Νότια Κορέα, σημειώνει η εφημερίδα.

Αύριο Πέμπτη η Νότια Κορέα αρχίζει 5ήμερα ανθυποβρυχιακά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα–η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει με «ισχυρά αντίποινα» για αυτά.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube