Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Αυγούστου 2010

Στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν ζητούν τα «γεράκια»

Στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν ζητούν τα «γεράκια»

Καυτό πενθήμερο θέλουν το διάστημα μέχρι την 21η Αυγούστου τα «γεράκια» σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ και, ενόψει της προγραμματισμένης για το Σάββατο έναρξης λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα του Μπουσέρ στο Ιράν, ασκούν πιέσεις για να δοθεί «στρατιωτική λύση» στο πρόβλημα. Πριν από λίγες ημέρες, η Μόσχα, κατασκευάστρια του πυρηνικού αντιδραστήρα, επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο, 21η Αυγούστου, θα προχωρήσει στην τεχνική έναρξη του πυρηνικού σταθμού με τη φόρτωση του πυρηνικού καυσίμου, στέλνοντας «σήματα κινδύνου» σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ανώτατος αξιωματικός του στρατού του Ισραήλ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times Γερμανίας, επιβεβαίωσε ότι το Τελ Αβίβ ζητεί «επιτακτικά» από την Ουάσιγκτον να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης δεν θα έχουν κανέναν αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και γνωστό «γεράκι», Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι «έχει στη διάθεσή του μόνον λίγες ημέρες» για να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

Πλεονέκτηματα
«Από τη στιγμή που το ουράνιο βρίσκεται μέσα στον αντιδραστήρα, ένα πλήγμα σημαίνει έκλυση ακτινοβολιών», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρξει ισραηλινό πλήγμα, «το Ιράν θα διαθέτει κάτι που δεν διαθέτει κανένας άλλος εχθρός του Ισραήλ ή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: Έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σε λειτουργία».

Ο Μπόλτον πρόσθεσε, βέβαια, ότι δεν θεωρεί πιθανή μία ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, εκτιμώντας ότι το Τελ Αβίβ «έχασε την ευκαιρία». Τα σενάρια των «γερακιών» προσκρούουν, πάντως, σε δύο σημεία: Πρώτον, στην άρνηση -προς το παρόν- του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει το πράσινο φως για ένα πλήγμα που θα επιφέρει κατακλυσμιαίες συνέπειες στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και, δεύτερον, στο γεγονός ότι ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, είναι μάλλον απρόβλεπτος αντίπαλος. Και ουδείς γνωρίζει πώς, πότε και πού ακριβώς θα δώσει την απάντηση σε τυχόν βομβαρδισμό του Μπουσέρ…
HMERHSIA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube