REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 24 Αυγούστου 2010

Τερματισμό των ισραηλινών εποικισμών έχουν κατά νου οι ΗΠΑ

Τερματισμό των ισραηλινών εποικισμών έχουν κατά νου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «έχουν κατά νού τους» την έκκληση των Παλαιστινίων για τερματισμό των ισραηλινών εποικισμών, τόνισε χθες αμερικανός αξιωματούχος, αποφεύγοντας να δηλώσει εάν η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει αυτό το αίτημα στις ειρηνευτικές συνομιλίες τον επόμενο μήνα.

«Οι εποικισμοί, το μορατόριούμ τους, υπήρξαν θέμα συζήτησης και θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης όταν θα συναντηθούν οι ηγέτες (του Ισραήλ και των Παλαιστινίων) με την ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στις 2 Σεπτεμβρίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

«Έχουμε εντελώς κατά νου την παλαιστινιακή θέση», τόνισε ο Κρόουλι.Κατά τη διάρκεια των ανανεωμένων διαπραγματεύσεων «ευελπιστούμε πως τα δύο μέρη θα κάνουν το παν δυνατόν για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν με εποικοδομητικό τρόπο», τόνισε.

Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερακάτ δήλωσε χθες πως «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα στους εποικισμούς και την ειρήνη, δεν μπορεί να έχει και τα δύο».ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Προϋπόθεση για τις συνομιλίες το πάγωμα των εποικισμών λέει ο Αμπάς

«Οι συνομιλίες δεν θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν, στην περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει την πολιτική του εποικισμού», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με επιστολή του προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

“Αν συνεχίσει να κάνει εποικισμό το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τότε εμείς δεν θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες θα καταλήξουν, εάν όμως γίνουν με καλή πίστη και δίκαιο τρόπο. Δεν επιθυμούμε προσωρινά σύνορα. Θέλω προσωπικά ένα τέλος στη διένεξη με το Ισραήλ μέσω σημαντικών διαπραγματεύσεων. Φοβούμαι όπως ότι η τρέχουσα πολιτική εποικισμού, όπως γίνεται και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με κατεδαφίσεις ή κατασχέσεις οικιών Παλαιστινίων (…) θίγει την αξιοπιστία των διαβουλεύσεων αυτών στα μάτια των συμπατριωτών μου”, ανέφερε στην επιστολή του ο Μαχμούντ Αμπάς.

Η επιστολή αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή να ξεκινήσουν και πάλι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα.

Την πρόταση αποδέχτηκαν τόσο το Ισραήλ, όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ την απέρριψε η Χαμάς.

Παράλληλα, ο Μαχμούντ Αμπάς στην επιστολή του εξέφρασε την ευχή, κρίσιμα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, το τελικό καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ και τα όρια του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους να συμπεριληφθούν στην ημερησία διάταξη των διαπραγματεύσεων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube