Weather Icon
Γαλλία , Ιράν 21 Αυγούστου 2010

Γαλλία: Το Μπουσέρ δείχνει ότι το Ιράν δεν χρειάζεται πυρηνικό πρόγραμμα

Η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ απέδειξε πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη από τον εμπλουτισμό ουρανίου για να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμά το γαλλικό ΥΠΕΞ, καλώντας συνάμα την Τεχεράνη να αναστείλει τις «ευαίσθητες δραστηριότητές της».

«Η λειτουργία του σταθμού στο Μπουσέρ, που τροφοδοτείται με πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, να επιδίδεται σε εμπλουτισμό ουρανίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου.

«Θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας διακόπτοντας τις διεργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, οι οποίες διενεργούνται κατά παράβασιν των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Υπενθυμίζοντας πως ο σταθμός «έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», το Παρίσι διαμηνύει πως οι διεθνείς κυρώσεις «δεν έχουν στόχο να στερήσουν από το Ιράν το δικαίωμά του να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, υπό την αίρεση ότι η Τεχεράνη θα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, με πυρηνικά καύσιμα που παρέδωσε στο Ιράν η Ρωσία μετά τον εμπλουτισμό τους.
Nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube