REAL TIME |

Γενικά θέματα 7 Αυγούστου 2010

Απομακρύνονται τα «σύννεφα» από την Ευρωζώνη

Απομακρύνονται τα «σύννεφα» από την Ευρωζώνη

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ μάλλον περίμενε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι «καυτό», με τις προκλήσεις για την Ευρωζώνη να διογκώνονται. Τελικά, για το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι εξελίξεις είναι πολύ πιο «δροσερές». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφησυχάσει.
Το Μάιο οι αναλυτές αμφισβητούσαν ακόμη και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, ενώ το ευρώ [EUR=X] κατρακυλούσε έναντι του δολαρίου και άλλων μεγάλων νομισμάτων με
ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα επιδίδεται σε ράλι, οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών ανακάμπτουν και η ΕΚΤ μπορεί πια να κάνει λόγο για ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές.
«Ο Τρισέ μπορεί να αισθάνεται ευτυχής. Οι πολιτικές, που είχαν ως στόχο να αποτρέψουν την κατάρρευση, προφανώς λειτούργησαν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής του Reuters, Ιαν Κάμπελ. Προσθέτει, ωστόσο, ότι όσο εντυπωσιακή και αν είναι η βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη, τα βαθύτερα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.
Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς από τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να μιλήσει σύντομα για έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και πλήρη απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας.
Οι ανησυχίες των αγορών αμβλύνθηκαν χάρη στη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και ίσως και εξαιτίας των αποτελεσμάτων των τραπεζικών τεστ αντοχής, από τα οποία έλειπαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επιμένει ότι τα τεστ ήταν αυστηρά, ενώ υποστηρίζει ότι η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor τριμήνου στο 0,9%, τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, συνιστά ένδειξη της ομαλοποίησης των συνθηκών στην αγορά και όχι φόβων για την «υγεία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αν και πολλοί αναλυτές διαφωνούν, η πραγματικότητα φαίνεται να τον δικαιώνει σε ένα βαθμό. Στην τελευταία δημοπρασία αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, η συμμετοχή των τραπεζών ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει ουσιαστικά σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Η Ευρωζώνη έχει σίγουρα ξεπεράσει την καταιγίδα. Ακόμη και στις πλέον δοκιμαζόμενες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, καταγράφονται ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών. Για να διασφαλίσει, ωστόσο, η ΕΚΤ ότι τα «σύννεφα» θα παραμείνουν μακριά, θα αναγκαστεί μάλλον να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική έως και τα μέσα του 2011.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube