Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 7 Αυγούστου 2010

Το ΝΑΤΟ επιχειρεί «επιστροφή» Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας στη Γεωργία

Το ΝΑΤΟ επιχειρεί «επιστροφή» Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας στη Γεωργία

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε χτες πως ΝΑΤΟικές χώρες επιχειρούν να πετύχουν την επαναφορά της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία με διπλωματικές πιέσεις και κυρίως με οικονομικές μεθόδους.

Στη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στο Ιτάρ-Τας, ο Ρογκόζιν υποστήριξε ότι η Γεωργία είναι αποδέκτης «μεγάλης οικονομικής βοήθειας» από τη Δύση «προκειμένου να φανούν τα θετικά επιτεύγματα του γεωργιανού καπιταλισμού στη γραμμή των συνόρων με τη Νότια Οσετία και να προσελκύσουν τους κατοίκους των νέων δημοκρατιών με τα θετικά επιτεύγματά του». Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας «την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ πιέζει άλλες χώρες για τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

Επιπροσθέτως, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν εξέφρασε την ελπίδα πως ολοένα και περισσότερες χώρες θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των καυκασιανών «ανεξάρτητων δημοκρατιών» της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι «διπλωματικές προσπάθειες της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας στη διεθνή αρένα είναι εντυπωσιακές» υπενθυμίζοντας τα προ μηνών επίσημα ταξίδια του Αμπχάζιου υπουργού Εξωτερικών σε Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Αργεντινή, Εκουαδόρ και Χιλή.

Παράλληλα,ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρθηκε στη δεύτερη επέτειο από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας και τις μονομερείς ανεξαρτησίες Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως δεν ανέμενε την πολεμική σύγκρουση. Παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης έφερε η ηγεσία της Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας εντούτοις «χοντρό λάθος» την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας. Σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως δε θεωρεί τη Ρωσία «εχθρό» της Γεωργίας εκφραζόμενος με θαυμασμό στο ρωσικό λαό και πολιτισμό. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα πως οι σχέσεις Τιφλίδας – Μόσχας «τελικά θα εξομαλυνθούν».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube