Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Αυγούστου 2010

Να επενδύσουν στο Κόσοβο καλεί τους Τούρκους επιχειρηματίες ο Α. Σάλα

Να επενδύσουν στο Κόσοβο καλεί τους Τούρκους επιχειρηματίες ο Α. Σάλα

Να επενδύσουν στο Κόσοβο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και τους Τούρκους επιχειρηματίες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Κοσόβου, Αχμέτ Σάλα, προτείνοντας, μάλιστα, τη συνεργασία Άγκυρας και Πρίστινας για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Το Κόσοβο είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στην οποία θα συμμετέχουν χώρες της Βαλκανικής, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, τόνισε ο κ. Σάλα.

“Η υψηλότερη φορολόγηση για τους ξένους επενδυτές είναι μόλις 10%. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερους Τούρκους επιχειρηματίες να έρχονται και να επενδύουν στο Κόσοβο”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Κοσόβου, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Χουρριέτ”.

Και πρόσθεσε: “Ως νέο κράτος, το Κόσοβο προσφέρει διάφορες ευκαιρίες για επενδύσεις, σε τομείς όπως η γεωργία, η επεξεργασία τροφίμων, οι κατασκευές, το IT, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η ενέργεια και τα ορυχεία”.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Κοσόβου εκτίμησε πως η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στο Κόσοβο, ανάλογη μ’ αυτή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Συρίας, θα μπορούσε να ενισχύσει τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Ο κ. Σάλα τόνισε πως, εάν η Τουρκία καταθέσει μια τέτοια προσφορά, το Κόσοβο θα ήθελε να διαπραγματευτεί γι’ αυτό το ζήτημα και να συμμετάσχει σε μια τέτοια συμφωνία, στο μέλλον.

“Η Τουρκία μάς υποστήριζε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο και τώρα θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία και να εργαστούμε πιο στενά, για ένα καλύτερο μέλλον, με την Τουρκία”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Κοσόβου.

Ήδη μέλος της CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης), στην οποία μετέχουν- μεταξύ άλλων- η Αλβανία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Μόλδοβα, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, το Κόσοβο έχει τα σχετικά οφέλη, που προκύπτουν απ’ αυτή.

“Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών, να κατασκευάσουμε δρόμους, να οικοδομήσουμε νέες περιοχές και να δώσουμε έμφαση στα ενεργειακά έργα. Διαβεβαιώνω όλους τους επενδυτές ότι το Κόσοβο θα είναι θα είναι η περιοχή με τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρώπη”, υπογράμμισε ο κ. Σάλα.

Σημείωσε ακόμη πως το Κόσοβο ασκεί μια τέτοια πολιτική, ώστε να προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, που χρήζουν βελτίωσης έπειτα από πολλά χρόνια χαμηλών επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα. “Αναμένουμε πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, τα επόμενα πέντε χρόνια. Για την Τουρκία, αυτό το ποσό δεν είναι μεγάλο, αλλά για το Κόσοβο είναι ένας μεγάλος στόχος για τα επόμενα χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες του Κοσόβου στον τομέα των επενδύσεων είναι οι υποδομές, η ενέργεια και η εκπαίδευση (κτιριακές υποδομές κ.λπ.). Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές προτίθενται, όπως είπε, να άρουν κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο για όσους επιθυμούν να επενδύσουν, επίσης, στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

Επισημαίνοντας ότι, το ένα τέταρτο των κατοίκων του Κοσόβου μιλά τουρκικά και πως δεν απαιτείται βίζα για τους πολίτες της Τουρκίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Κόσοβο, ο κ. Σάλα τόνισε: “Πιστεύω ότι οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί, που έχουμε εδώ κι αιώνες, θα συμβάλλουν στην επέκταση του όγκου των εμπορικών μας συναλλαγών με την Τουρκία”.

Τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σάλα στην Τουρκία, ο Ζεκί Τσαλισκάν, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας- Κοσόβου, είχε επισημάνει πως το Κόσοβο κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 5,45% πέρυσι, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το Κόσοβο έχει τις δυνατότητες να γίνει μια νέα Ελβετία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι Τούρκοι επενδυτές θα πρέπει να εκτιμήσουν τις πλούσιες δυνατότητες αυτής της χώρας”.

Σημειώνεται ότι, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι τουρκικές εξαγωγές στο Κόσοβο διαμορφώθηκαν στο ποσό των 127 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο συνολικός όγκος των τουρκικών συναλλαγών στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κόσοβο) ήταν στα 10,8 δισ. δολάρια το 2008.

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το σύνολο των τουρκικών εξαγωγών στα Βαλκάνια έπεσε στα 6,9 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ η αξία των εισαγωγών από τις χώρες της Βαλκανικής διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. δολάρια, αρκετά μειωμένη σε σχέση με τα 4,5 δισ. δολάρια του 2008.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία συμφώνησε στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τρεις αραβικές χώρες: τη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Σύμφωνα με το BBC, ο όγκος του εμπορίου της Τουρκίας με τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία και διαμορφώνεται πλέον στα 30 δισ. δολάρια ανά έτος.
web.ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube