Weather Icon
Αφγανιστάν , Πακιστάν 23 Αυγούστου 2010

Συνάντηση κορυφής για το Αφγανιστάν φιλοξενεί ο Μεντβέντεφ στο Σότσι

Αναζητώντας σταθερότητα
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τους προέδρους Αφγανιστάν και Πακιστάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τους προέδρους Αφγανιστάν και Πακιστάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σότσι, Ρωσία
Η Ρωσία φιλοξενεί την Τετάρτη συνάντηση κορυφής με τους προέδρους του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει την ενίσχυση περιφερειακής συνεργασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποδέχθηκε τους ομολόγους του από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μαζί με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομάλι Ραχμόν, στην κατοικία του στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η σημερινή συνάντηση κορυφής είναι κατ’ουσίαν πολιτική και έχει ως στόχο να δείξει την επιθυμία της Ρωσίας να εμπλακεί στην εν εξελίξει διαδικασία στην περιοχή» σχολιάζει η ρωσική εφημερίδα Kommersant.
Η Ρωσία επιθυμεί ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης και ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, δύο θεσμοί όπου διαδραματίζει ρόλο-κλειδί, να αναλάβουν ρόλο στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν.
Η ρωσική ηγεσία ανησυχεί κυρίως για τον κίνδυνο επέκτασης της βίας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας και για την ανάπτυξη του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή.
«Το Αφγανιστάν έχει ανάγκη της υποστήριξης φίλων και μεγάλων χωρών όπως η Ρωσία» δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του κατά την έναρξη των συνομιλιών τους.
«Ζούμε στην ίδια περιοχή, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές προοπτικές» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Η Μόσχα αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, καθώς η ανάμνηση της αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων το 1989 έπειτα από δεκαετή πόλεμο είναι ακόμη παρούσα στο Κρεμλίνο.
Η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα ελικοπτέρων, έπειτα από τη σχετική αμερικανική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε» δήλωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο Interfax ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Σεργκέι Προχόντκο.
Ο Αφγανός πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Πακιστάν ότι τίποτε δεν έχει αποφασισθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube