Weather Icon
Ισραήλ , Πυρηνικά Όπλα 24 Αυγούστου 2010

Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο αφίχθη σήμερα στο Ισραήλ, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αυτή αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ δεν ήταν προσβάσιμος για να επιβεβαιώσει την είδηση, όμως το γραφείο του προέδρου Σιμόν Πέρες τόνισε πως οι δύο άνδρες πρόκειται να συναντηθούν αύριο στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynet ο Αμάνο θα έχει συνομιλίες επίσης με τον ισραηλινό επίτροπο ατομικής ενεργείας Σαούλ Χορέβ.

Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να αμβλύνει τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχαν επιδεινωθεί όταν στο τιμόνι της ΙΑΕΑ βρισκόταν ο τέως διευθυντής της Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χααρέτζ, ο τελευταίος είχε επισκεφθεί το εβραϊκό κράτος δύο φορές. Το Ισραήλ ουδέποτε έχει παραδεχθεί πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, εντούτοις ξένοι ειδήμονες υπολογίζουν πως διαθέτει 100 με 300 πυρηνικές κεφαλές.

Ο Αμάνο, στα τέλη Ιουλίου, είχε τονίσει πως θα μετέβαινε προσωπικά στο Ισραήλ για να πείσει τις αρχές της χώρας να υπογράψουν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube