REAL TIME |

Γενικά θέματα 11 Αυγούστου 2010

Ρωσία: Καίγονται περιοχές με ραδιενέργεια

Εκτάσεις χιλιάδων εκταρίων μολυσμένες με ραδιενέργεια από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ (1986) καίνε ή έχουν ήδη κάψει οι πυρκαγιές στη Ρωσία παραδέχτηκαν οι ρωσικές αρχές, ενώ ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως υπάρχει φόβος ότι ραδιενεργό υλικό θα διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα.

Όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δασών, έκταση 3.900 εκταρίων μολυσμένων από τη διαρροή του 1986, πλήττεται αυτή τη στιγμή ή κάηκε ήδη από σφοδρές πυρκαγιές. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ορισμένες από τις πυρκαγιές σε τέτοιες εκτάσεις μαίνονται από τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι η επίσημη ρωσική θέση μέχρι την Τετάρτη ήταν ότι οι πυροσβέστες έχουν θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές σε μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές, ωστόσο σήμερα, ο Αλεξέι Μπομπρίνσκι από την Υπηρεσία Δασών δήλωσε ότι “υπάρχουν χάρτες που δείχνουν τις περιοχές, οι οποίες μολύνθηκαν με ραδιενέργεια και υπάρχουν χάρτες που δείχνουν τις πυρκαγιές. “Καθένας μπορεί να δει την αλήθεια. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε”.

“Δεν υπάρχει λόγος για πανικό” τόνισε ωστόσο ο Μπομπρίνσκι, ενώ και ανώτατοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει φόβος για τη δημόσια υγεία. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων τόνισε ότι η ατμόσφαιρα ελέγχεται μέσω μετρήσεων στο Μπριάνσκ – περιοχή που μολύνθηκε με ραδιενεργό υλικό στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία – και ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί.

Φωτιά κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ

Παράλληλα μία νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε την Τετάρτη γύρω από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ (500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), η διεύθυνση του οποίου ζήτησε να μην αποσυρθούν οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες από την περιοχή.

Η νέα φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό, που έπεσε πάνω σε ένα έλατο και ο διευθυντής του ρωσικού πυρηνικού κέντρου, Βαλεντίν Κοτσιούκοφ, ζήτησε αμέσως από τις αρχές να ανασταλεί η απόφασή τους για αποχώρηση των πυροσβεστών και των στρατιωτών από την περιοχή, που ολοκλήρωσαν την επιχείρησή τους εκεί και επρόκειτο να σταλούν σε άλλο σημείο με φωτιές.

“Δυστυχώς, ο καιρός μας επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη και έτσι πρέπει να ανασυνταχθούν όλοι οι πυροσβέστες, που θα πρέπει να ενισχυθούν μάλιστα με ‘βαριές’ στρατιωτικές δυνάμεις, για να αντιμετωπιστεί η νέα εστία φωτιάς” ανέφερε η ίδια πηγή.
Nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube