Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 1 Αυγούστου 2010

Επίσκεψη ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στην Πρίστινα

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά τις συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου.

Ο κ. Δρούτσας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Θάτσι, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και μετέφερε την επικρατούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η περιοχή έχει ευρωπαϊκό μέλλον.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας, με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την «Ατζέντα 2014» έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Θάτσι τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά για να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου με τη Σερβία, κατέστησε σαφές ότι μετά την ξεκάθαρη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο διάλογος θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά ζητήματα δύο γειτονικών κρατών, αλλά όχι και το καθεστώς του Κοσόβου.

Ερωτηθείς ο κ. Δρούτσας για το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ ανέφερε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να δούμε λύση. Κάναμε βήματα και ανταποκριθήκαμε στις απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, του κ. Παπανδρέου και του κ. Γκρουέφσκι. Προσκαλούμε τα Σκόπια να επιδείξουν το ίδιο ανοιχτό πνεύμα, να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να δούμε πολύ σύντομα ολόκληρη την περιοχή να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» .

Σήμερα αργά το απόγευμα, ο κ. Δρούτσας θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο (ΕΛΔΥΚΟ)
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κόσοβο στο επίκεντρο της συνάντησης Δρούτσα – Τάντιτς
Το ζήτημα του Κοσόβου κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Σερβίας για τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες σχετικά με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που νομιμοποιεί την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανάγκη να κινηθεί μία πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανεύρεση λύσης που θα είναι προϊόν συμβιβασμού. Ο κ. Δημήτρης Δρούτσας επισήμανε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών μεταξύ Βελιγραδίου και Βρυξελλών, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι καθοριστικές.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Σερβίας αναφέρεται ότι «ο κ. Μπόρις Τάντιτς ενημέρωσε τον κ. Δρούτσα ότι η Σερβία κατά τη σύνταξη του κειμένου της διακήρυξης για το Κόσοβο που κατέθεσε, προχθές, προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συμβουλεύτηκε τους Ευρωπαίους εταίρους και καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν εξέφρασε αντιρρήσεις».

Ο κ. Τάντις, αναφέρεται στο ανακοινωθέν της προεδρίας, επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και σε συνεργασία μαζί τους να επιλύει όλα τα ζητήματα».

Κατά την συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον πρόεδρο Τάντιτς, που διήρκησε μία ώρα περίπου, παρέστη και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς. Οι κ.κ. Δρούτσας και Γιέρεμιτς αύριο το πρωί θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση, ενώ το απόγευμα ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.
Νooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube