Weather Icon

Οι Γερμανοί ξανάρχονται..

Οι Γερμανοί ξανάρχονται..

«Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Γκίντο Βεστερβέλε στον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, δείχνοντάς του τον γερμανικό «μονόδρομο» της αναγνώρισης (φωτ. Reuters)
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Πολιτική τακτική «μαστίγιου και καρότου» εκδηλώνει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε στη διάρκεια της πρώτης βαλκανικής του περιοδείας, που ξεκίνησε προχθές, ζωγραφίζοντας με αντίστοιχα χρώματα το τοπίο των προοπτικών ένταξης των ενδιαφερόμενων χωρών στην Ε. Ε. – και τη συνακόλουθη συνδρομή της χώρας του σε αυτές.

Χτύπησε ενθαρρυντικά στην πλάτη τους Κροάτες στο Ζάγκρεμπ για τις προσπάθειές τους για ευρωπαϊκή εισδοχή, έτριξε τα δόντια του -προειδοποιητικά- στους Σέρβους που επιμένουν να μη δέχονται ανεξαρτησία για το Κόσοβο και συνεχίζει τις σύντομες επισκέψεις του με επόμενους σταθμούς Σαράγιεβο και Πρίστινα. Στην Κροατία, ο κ. Βεστερβέλε συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Ιβο Γιοσίποβιτς και Γιάτρανκα Κόσορ, καθώς και με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς. «Στην πορεία προς την Ε.Ε. η Κροατία έχει φτάσει στην τελική ευθεία. Αν καταβάλει όλες τις δυνάμεις της, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2011», είπε.

Για το Κόσοβο
Στο Βελιγράδι, χρησιμοποίησε άλλη γλώσσα: «Η συμφιλίωση μπορεί να πετύχει μόνον εάν αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μία πραγματικότητα», είπε ο κ. Βεστερβέλε μπροστά σε κοινό φοιτητών, επιμένοντας και πως «ο χάρτης της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι προδιαγεγραμμένος και ολοκληρωμένος».

Αλλά, ο υψηλός Γερμανός επισκέπτης ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του Βερολίνου είναι οι διαπραγματεύσεις Σέρβων-Κοσοβάρων Αλβανών για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου να διεξαχθούν υπό την αιγίδα των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες και όχι της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, και πως «μονομερής απόσχιση» είναι απαράδεκτη, παρά το ότι τον περασμένο μήνα δεν κρίθηκε απάδουσα προς το διεθνές δίκαιο από τον ΟΗΕ η διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου του 2008. Σαφώς δε, εάν οι Σέρβοι επιθυμούν επιτάχυνση της διαδικασίας για τις δικές τους ευρωπαϊκές προοπτικές, τους έδωσε να καταλάβουν ότι πρέπει να συνταχθούν με τις γερμανικές θέσεις. Μήνυμα που μάλλον έλαβε ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Κβέτοβιτς, που δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Βεστερβέλε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μία μέσω διαπραγματεύσεων επίλυση του θέματος του Κοσόβου υπό την εποπτεία της Ε.Ε.

Εχθρός και εταίρος…
Χθες, επίσης, η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι στην Πρίστινα ανακοίνωσε την απόφασή της για δημιουργία ειδικού ταμείου για την ενσωμάτωση της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κόσοβο, διαθέτοντας επί τούτω 5 εκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι θα διοχετευτούν στη βελτίωση των υποδομών στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και στους δήμους Ζβέτσαν, Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν Πότοκ, περιοχές κατοικούμενες από Σέρβους που δεν αναγνωρίζουν τις αρχές της Πρίστινας.

Ναι μεν πολλοί Σέρβοι θεωρούν «ιστορικό αντίπαλο» τη Γερμανία, όχι μόνο λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά και επειδή, με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πρώτη η Γερμανία αναγνώρισε Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Κόσοβο. Ομως, το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Σερβίας με ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και ένα εκατομμύριο περίπου Σέρβους μετανάστες στη Γερμανία. Στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Κόσοβο (KFOR) υπηρετούν 1.400 Γερμανοί στρατιωτικοί.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, dw-world.de)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube