REAL TIME |

Weather Icon

«Οι κλεμμένες νύφες της Τσετσενίας»

«Οι κλεμμένες νύφες της Τσετσενίας»

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ www.bavzer.blogspot.com

Ο ΡΑΜΖΑΝ ΚΑΝΤΙΡΟΦ, πρόεδρος της Τσετσενίας, κάποτε πολεμούσε τους Ρώσους και αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της χώρας του.
Τώρα, είναι από τους πιο πιστούς συμμάχους της Μόσχας. Κυβερνάει με σιδερένια γροθιά, συνεπικουρούμενος από μια προσωπική παραστρατιωτική μονάδα που πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ότι τρομοκρατεί και βασανίζει απλούς πολίτες, ιδίως εκείνους που θεωρεί ότι «εξακολουθούν να έχουν το μικρόβιο της ανεξαρτησίας» μέσα τους. Ο Καντίροφ έχει φτιάξει ένα πανίσχυρο μουσουλμανικό κράτος που, από τη στιγμή που είναι «πιστός δορυφόρος» της Μόσχας, το Κρεμλίνο δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει τα στραβά μάτια για τις βαρβαρότητες που κατηγορείται ότι διά του μηχανισμού του διαπράττει «στο όνομα του Αλλάχ».

ΑΠΟΨΕ, από την εκπομπή «This World», δηλαδή «Αυτός ο Κόσμος», του BBC2, θα μεταδοθεί ένα συνταρακτικό ρεπορτάζ της Λούσι Ας με τίτλο «Οι κλεμμένες νύφες της Τσετσενίας». Η εκπομπή φωτίζει μια τρομακτική πτυχή αυτού του νέου κράτους. Το «επίκεντρό» της είναι το λεγόμενο «Κέντρο Ισλαμικής Ιατρικής», το οποίο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο στο κέντρο της πρωτεύουσας Γκρόσνι, όπου παλαιότερα είχε τα αρχηγεία του ο διαβόητος Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγιεφ, υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Μόσχας και εγκέφαλος της κατάληψης και του μακελειού που ακολούθησε στο σχολείο στο Μπεσλάν το 2004. Το Ιατρικό Κέντρο διευθύνεται από τον προσωπικό ιατρό του Καντίροφ, ο οποίος, στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, υπερηφανεύεται πως έχει θεραπεύσει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους «από σοβαρές ψυχονευρολογικές ασθένειες». Πώς τους θεραπεύουν άραγε;

Η ΡΕΠΟΡΤΕΡ του BBC συνάντησε στο «Κέντρο» τον μουλά Μάιρμπεκ Γιουσούποφ. «Είχε γενάκι ισλαμικό και φορούσε πράσινη χειρουργική ρόμπα. Μία ασθενής του ήταν ξαπλωμένη ανάσκελα σε ένα φορείο και της είχαν δέσει τα μάτια. Ο μουλάς έσκυψε επάνω της, και άρχισε να ουρλιάζει στίχους από το Κοράνι στο αυτί της και να τη χτυπάει με μία κοντή ράβδο. Μην ανησυχείς, μου είπε. Δεν αισθάνεται πόνο. Τα κακά γονίδιά της χτυπάμε μόνο». Η… ιατρική αυτή μέθοδος στην κλινική του γιατρού του προέδρου φέρει μια πιο απλή ονομασία: εξορκισμός. Και, όπως θα δείξει απόψε το BBC, φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι στην Τσετσενία, που πράγματι φέρουν βαριά ψυχολογικά τραύματα από τον 15ετή εμφύλιο πόλεμο με τη Ρωσία, προσέρχονται στην κλινική αυτή «με πραγματική ελπίδα να θεραπευτούν».

ΟΛΟΙ οι ασθενείς, εν τω μεταξύ, είναι γυναίκες. Η ανορθόδοξη «ισλαμική θεραπεία» στην οποία υποβάλλονται δεν είναι παρά μία έκφραση της πλήρους αδυναμίας τους να αντιδράσουν με όποιον άλλο τρόπο. Αφήνονται στα χέρια αυτών των… ιατρών, σαν να μην έχουν άλλη ελπίδα. Οντως, δεν έχουν άλλη ελπίδα, λέει το BBC. «Δεν έχουν πού αλλού να πάνε». Η κεντρική λεωφόρος του Γκρόσνι ονομάζεται «Λεωφόρος Πούτιν». Φέρει τα πρώτα σημάδια μιας πόλης που θέλει να λέει πως εκσυγχρονίζεται. Εχει μπουτίκ με επώνυμες μάρκες. Εχει εστιατόρια για σούσι. Και έχει λιμουζίνες που παλιότερα ανήκαν μόνο σε αξιωματούχους από το Κρεμλίνο. Στους δρόμους περιπολούν οι ισλαμιστές, πολιτοφύλακες του προέδρου. Οποια γυναίκα δουν που να μην έχει καλυμμένο το κεφάλι της, την «πυροβολούν» με λαδομπογιά, για να την πονέσουν αλλά και για να τη στιγματίσουν.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ παντρεμένες γυναίκες στην Τσετσενία είναι αυτό που το ρεπορτάζ του BBC ονομάζει «κλεμμένες νύφες». Κάποιος βλέπει ένα κορίτσι που του αρέσει, την απάγει, την παντρεύεται και, όταν διαπιστώσει ότι το κορίτσι κλαίει και χτυπιέται, το θεωρεί καταραμένο και το πηγαίνει στην κλινική του γιατρού του προέδρου για να το εξορκίσει από τα κακά πνεύματα. «Οι γυναίκες είναι πιο ενδιαφέρουσες όταν είναι καλυμμένες και όταν υπακούουν τυφλά στον άνδρα τους», θα πει απόψε στο BBC ο Καντίροφ. Οποιες γυναίκες δεν θεραπευτούν από τον μουλά «γιατρό», χωρίζονται από τον άνδρα τους και χάνουν την κηδεμονία των παιδιών τους. Τότε, συνεχίζουν να ζουν ως «τελειωμένα όντα» μιας κοινωνίας που είτε τα ελέγχει πλήρως είτε τα εξαφανίζει…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube