Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος 5 Αυγούστου 2010

Λίβανος: Συλλήψεις “κατασκόπων Ισραήλ” αμέσως μετά τη μεθοριακή σύγκρουση

Λίβανος: Συλλήψεις “κατασκόπων Ισραήλ” αμέσως μετά τη μεθοριακή σύγκρουση

Εύθραυστη ηρεμία επικρατούσε χθες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, όπου την Τρίτη σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν τρεις λιβανέζοι στρατιώτες, ένας ισραηλινός αξιωματικός και ένας λιβανέζος δημοσιογράφος. Αφορμή της μεθοριακής σύρραξης ήταν η κοπή ενός δέντρου από άνδρες του ισραηλινού στρατού.

Με ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο έδωσε δίκαιο στην ισραηλινή άποψη για το επεισόδιο, λέγοντας ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν στην ισραηλινή πλευρά της “γαλάζιας γραμμής”, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Ο ισραηλινός στρατός, προφανώς επιδιώκοντας να στείλει το μήνυμα ότι θα εξακολουθήσει να επιχειρεί στην περιοχή, επέστρεψε στο σημείο της σύρραξης και έκοψε το επίμαχο δένδρο.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, σημειώνοντας ότι “το περιστατικό της Τρίτης δεν ήταν προγραμματισμένο ούτε από το γενικό επιτελείο του λιβανικού στρατού στη Βηρυτό ούτε από τη Χεζμπολά”.


Οι συλλήψεις

Ωστόσο, στον Λίβανο κυβέρνηση και κόμματα κάνουν λόγο για ισραηλινή επίθεση και για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Χθες οι λιβανικές αρχές συνέλαβαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού, ένα μέλος του Χριστιανικού Κόμματος και έναν υπάλληλο κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό του Ισραήλ.
Οι λιβανικές αρχές έχουν ήδη απαγγείλει ανάλογες κατηγορίες σε δύο υπαλλήλους της κρατικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Alfa και σε έναν που εργαζόταν για την κρατική εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Ogero. Οι συλλήψεις πυροδότησαν συζητήσεις για το πόσο βαθιά έχει διεισδύσει το Ισραήλ στις τηλεπικοινωνίες και στους τομείς της ασφάλειας του Λιβάνου.
Εξάλλου, ο ηγέτης της Χεζμπολά Σαγιέντ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “δολοφόνησε τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ αλ Χαρίρι” τον Φεβρουάριο 2005. Μερίδα της Δύσης και του πολιτικού κόσμου του Λιβάνου διατύπωνε εδώ και χρόνια την υπόνοια ότι η δολοφονία Χαρίρι ήταν έργο της Συρίας.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MAKTHES.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube