Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Αυγούστου 2010

Τσεχία: 380 ονόματα πρακτόρων στο Ίντερνετ λόγω γκάφας

Η τσεχική στρατιωτική αντικατασκοπεία χωρίς βέβαια πρόθεση… αποκάλυψε ονοματεπώνυμα δικών της πρακτόρων, παραδέχθηκαν στην Πράγα αξιωματούχοι.

Τούτο, παραδέχθηκαν οι αξιωματούχοι, συνέβη στη διάρκεια του μηνός Απριλίου, όταν συγκεκριμένα το ‘Ινστιτούτο Σπουδών Ολοκληρωτικών Καθεστώτων’ στην ιστοσελίδά του ανήρτησε ονοματεπώνυμα πρακτόρων της αντικατασκοπείας κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Ομως, οι 380 απ αυτούς παρέμειναν “ενεργοί” και μετά το 1989, αναγνωρίστηκε από το τσεχικό υπουργείο της Αμυνας, που κάνει ένορκη διοικητική εξέταση γι αυτήν τη διαρροή.Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι ο κατάλογος αυτός στην ανωτέρω ιστοσελία δημοσιευόταν έως και …τον Ιούνιο.

Μάλιστα, η εφημερίδα “Mlada Fronta Dnes” έγραψε ότι κάποιοι από τους 380 πράκτορες “υπηρετούν ακόμα και σήμερα”, αντίθετα με ό,τι δήλωσε δημόσια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιάν Πέϊζεκ.

Εστω κι έτσι, ο Πέϊζεκ αναγνώρισε ότι πολλοί πράκτορες, που είχαν γιά “προκάλυμμα” μία επιχειρηματική ιδιότητα ή μία διπλωματική, “υπέστησαν οπωσδήποτε προσωπική ζημιά”.

Οπωσδήποτε, τονίζουν από την πλευρά τους δυτικοί παράγοντες του χώρου αυτού, ξένες μυστικές υπηρεσίες με τη δημοσίευση του καταλόγου απ την Τσεχία βοηθήθηκαν σημαντικά να εντοπίσουν “πληροφοριοδότες” της τσεχικής αντικατασκοπείας, ενώ “κλονίστηκε σαφώς” και το κύρος αυτής (…) “ακόμα κι ανάμεσά στο προσωπικό της”.

Παραδείγματος χάρη, “αποκαλύφθηκε” με τη δημοσίευση αυτού του καταλόγου ο κ. Φράντιζεκ Μάζοπουστ, ο ακόλουθος στην τσέχικη πρεσβεία στη Μόσχα το 2002, και σήμερα αξιωματούχος στο Εμπορικό Επιμελητήριο της “Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών”.

“Ασφαλώς και μ’ έθιξε η δημοσίευση. Αν θύμωσα ή προσβλήθηκα, τί σημασία έχει; Αυτά σε μία ευνομούμενη χώρα απλά δεν γίνονται” τόνισε ο ίδιος μιλώντας στην ανωτέρω εφημερίδα στην Πράγα.
Τσεχία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube