REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 29 Ιουλίου 2010

O Σαρκοζί τα «βάζει» με τους Τσιγγάνους

O Σαρκοζί τα «βάζει» με τους Τσιγγάνους

ΠΑΡΙΣΙ. «Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει ξανά τις εκλογές είναι να παίξει πάλι το χαρτί της εγκληματικότητας», είχε δηλώσει ο Γάλλος συγγραφέας Εμανουέλ Τοντ για τον ευρισκόμενο σε δύσκολη θέση πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Και αυτό φαίνεται ότι κάνει ο Γάλλος πρόεδρος, στοχοποιώντας, αυτή τη φορά, όχι τους μετανάστες των υποβαθμισμένων προαστίων, αλλά τους Τσιγγάνους και τους λεγόμενους «ταξιδιώτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων διάσκεψη με αντικείμενο «τα προβλήματα που θέτει η συμπεριφορά κάποιων μελών της κοινότητας των Τσιγγάνων και των ταξιδιωτών». Στη διάσκεψη ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Φιγιόν καθώς και οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Μετανάστευσης. Εκπρόσωποι της κοινότητας των Τσιγγάνων δεν είχαν προσκληθεί. «Στην κοινότητα αυτή υπάρχουν συμπεριφορές που δεν γίνονται ανεκτές», είχε δηλώσει πριν από τη διάσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ. «Υπάρχει πρόβλημα με την κοινότητα των Τσιγγάνων. Συχνά καταλαμβάνουν τοποθεσίες παρανόμως».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Τσιγγάνων κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για «ρατσιστική πολιτική». «Αν επιμένει στην κήρυξη πολέμου, θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον του για αναμόχλευση ρατσιστικού μίσους», ανακοίνωσε η ομοσπονδία. «Οπως συμβαίνει συχνά στην ιστορία, οι Τσιγγάνοι γίνονται για μια ακόμη φορά αποδιοπομπαίοι τράγοι μιας ηγέτιδας τάξης που ταλανίζεται από πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα». Τα μέλη της ζητούν να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Προ δεκαπενθημέρου, η αστυνομία στην επαρχία Λουάρ-ε-Σερ της κεντρικής Γαλλίας σκότωσε νεαρό Τσιγγάνο και ανακοίνωσε ότι ο Τσιγγάνος δεν υπάκουσε σε εντολή να σταματήσει σε αστυνομικό μπλόκο, αλλά έπεσε πάνω στους αστυνομικούς. Εν συνεχεία, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και προξένησαν ζημιές σε αστυνομικά οχήματα στην πόλη Σεν-Ενιάν.

«Η υπόθεση θα μπορούσε να είχε παραμείνει μια υπόθεση βανδαλισμού», ανακοίνωσε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι «εργάζεται για τον κατακερματισμό του έθνους σε κοινότητες, στιγματίζοντας κατηγορίες πολιτών και κατοίκων».
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube