Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της

Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της

Την ώρα που τα σχέδια για τη δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια συνεχώς παγώνουν ή αλλάζουν, ο Ρωσογερμανικός αγωγός Nord Stream προχωράει, φθάνοντας χθες στη γερμανική ενδοχώρα στην περιοχή Lubmin

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Νέους αγωγούς αερίου με στόχο την απεξάρτηση από τη Ρωσία σχεδιάζει η Βουλγαρία, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ. Το πρακτορείο επικαλείται το σχέδιο στρατηγικής για την ενέργεια μέχρι το 2020 της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Βουλγαρίας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία νέων συνδέσεων με την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Σερβία.

Σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του Ρόιτερ, η Σόφια σκοπεύει να έχει έτοιμες τις νέες συνδέσεις αερίου μέχρι το 2013. Οι συνδέσεις θα επιτρέπουν τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, καθώς και τη μεταφορά με θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ομάν και η Νιγηρία.

Θα προχωρήσει επίσης στην κατασκευή νέου τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στη βόρεια Ελλάδα και θα διαπραγματευτεί την παραλαβή συμπιεσμένου αερίου με τάνκερ μέσω της Μαύρης Θάλασσας από το Αζερμπαϊτζάν. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί τον ερχόμενο μήνα.

Nabucco αντί South Stream

Οπως επισημαίνει η ανταπόκριση του Ρόιτερ, η νέα στρατηγική τονίζει τη στήριξη της Βουλγαρίας στον υποστηριζόμενο από την Ε.Ε. αγωγό Nabucco που περνά από την Τουρκία, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στον ανταγωνιστικό ρωσικό αγωγό South Stream που προβλέπεται να περνά από τη Βουλγαρία. Πρόσφατα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους.

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από την εισαγγελία να εξετάσει τα συμβόλαια προμήθειας αερίου που έχουν υπογραφεί με τη ρωσική Gazprom, μετά την αύξηση των τιμών, με την ελπίδα να εξασφαλίσει καλύτερους όρους στις επικείμενες συνομιλίες για την υπογραφή των νέων συμφωνιών.

Στα ενεργειακά σχέδια της Βουλγαρίας για το μέλλον περιλαμβάνεται και η αναζήτηση δυτικών επενδυτών για το νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Σόφια, στοχεύει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη βελτίωση της αποδοτικότητας στην ενέργεια.

Για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συνάψει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Atomstoyexport, η οποία θα αποκτούσε δικαίωμα 51%. *

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube