Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Ιουλίου 2010

Η ιδοκτήτρια της L’Oreal “καίει” τον Σαρκοζί

Η ιδοκτήτρια της L’Oreal “καίει” τον Σαρκοζί

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στη Γαλλία για τις οικονομικές συναλλαγές του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί με την πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, την 87χρονη κληρονόμο της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ. Το UMP και ο υπουργός Εργασίας Ερικ Βερτ κατηγορούνται ότι παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2007 έλαβαν από τη Μπετανκούρ χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα να καλύψουν τις φορολογικές ατασθαλίες της.

Τις κατηγορίες διέψευσαν την Τρίτη τόσο το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί όσο και ο Ερικ Βερτ, χαρακτηρίζοντας τα όσα γράφονται «ψευδή».

Ωστόσο, η ηλεκτρονική εφημερίδα Mediapart επιμένει πως έχει στην κατοχή της τις απομαγνητοφωνήσεις από συνομιλίες που είχε υποκλέψει ο μπάτλερ της Μπετανκούρ και στις οποίες η δισεκατομμυριούχος εμφανίζεται να συζητά με τον εκλιπόντα σύζυγό της για το πώς θα μπορούσε να αποφύγει την καταβολή φόρων, χρηματοδοτώντας πολιτικούς.

Η εφημερίδα υποστηρίζει, επίσης, ότι έχει στην κατοχή της αποκλειστική συνέντευξη της πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ (η οποία αναφέρεται ως «Κλερ Τ.»), που δηλώνει ότι η κληρονόμος της διάσημης εταιρείας καλλυντικών και ο εκλιπών σύζυγός της χρηματοδοτούσαν συστηματικά συντηρητικούς πολιτικούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Mediapart Εντουί Πλενέλ, στις συνομιλίες που υποκλάπηκαν η Μπετανκούρ «αναφέρει τον Ερικ Βερτ, σημερινό υπουργό Εργασίας, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος (του Σαρκοζί) UMP, και θυμάται πως τον Μάρτιο του 2007 του έδωσε χρήματα -τόσα που αναγκάστηκε να φέρει τμήμα τους από την Ελβετία- συνολικά 150.000 ευρώ και του τα έδωσε για τον Νικολά Σαρκοζί».

Συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Γάλλος πρόεδρος έλαβε χρηματοδότηση σε ρευστό, αλλά στο ερώτημα εάν ο Έρικ Βερτ είχε λάβει τέτοια δωρεά, παρέπεμψε στο γραφείο του υπουργού.

«Αυτό στερείται βάσης, αλλά πρέπει να το ελέγξετε με τον υπεύθυνο των οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας» αρκέστηκε να πει.Στη Γαλλία, ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων περιορίζει τις προεκλογικές οικονομικές συνεισφορές από ιδιώτες στα 4.600 ευρώ.Η συνεισφορά σε ρευστό δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 150 ευρώ. Όλες οι ιδιωτικές συνεισφορές σε προεκλογική εκστρατεία που ξεπερνούν αυτό το ποσό θα πρέπει να καταβάλλονται με επιταγή ή online και να είναι εμφανής η ταυτότητα του καταθέτη.
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube