Weather Icon

i-Nightmare

i-Nightmare

Μέχρι και 34 ώρες “βάρδια” µπορεί να έχει κάποιος στο εργοστάσιο-στρατόπεδο συγκέντρωσης των “i” προϊόντων της Apple

Την εταιρεία Foxconn τη γνωρίζετε; Πιθανώς όχι, αφού η γκάµα των προϊόντων που η ίδια υπογράφει, περιορίζεται σε motherboards, κάρτες γραφικών, κουτιά υπολογιστών και ανεµιστήρες [για τα κουτιά]. Είναι ένας από τους εκατοντάδες κατασκευαστές “PC parts” που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και την Ταϊβάν.

Κυρίως, όµως, είναι µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες “φασόν” στο χώρο της τεχνολογίας, που κατασκευάζει και συναρµολογεί προϊόντα για τρίτους. Και στην προκειµένη περίπτωση, όταν αυτός ο “τρίτος” είναι η Αpple, αργά ή γρήγορα θα έφτανε η µέρα που θα τραβούσε τα φώτα της δηµοσιότητας επάνω της. Δεν εκπλαγήκατε, φαντάζοµαι.

Φυσικά και τα “i” δεν κατασκευάζονται στη… Silicon Valley. Στην Κίνα κατασκευάζονται και τα -pad και τα -pod και τα -phone. Και δεν είναι τα µόνα, βέβαια. Η πλειονότητα, των εταιρειών [ειδικά αµερικανικών], χρησιµοποιεί εργοστάσια στη νοτιοανατολική Ασία. Αλλά αυτό το ξέρατε!

Αυτό που µάλλον δεν ξέρατε, είναι ότι η Foxconn των 800.000[!] εργατών απασχολεί περίπου το 55% του προσωπικού της αποκλειστικά για την Apple στο ανάλογο βιοµηχανικό συγκρότηµα, γνωστό πλέον και ως “i-Nightmare”. Αλλά το “απασχολεί” πολύ! Μέχρι και 34 ώρες σερί µπορεί να “εργαστεί” κάποιος στο εν λόγω εργοστάσιο-στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Κατόπιν, βέβαια, θα έχει και χρόνο ανάπαυσης είτε στην “άνετη” κουκέτα που του παραχωρείται, µε στρώµα από µπαµπού, είτε στους ουρανούς […], αφού οι αυτοκτονίες, δυστυχώς, είχαν γίνει ρουτίνα, ειδικά τους τελευταίους µήνες .
Βεβαίως, η Apple δεν είναι η µόνη εταιρεία που κατηγορείται [µε πιο πρόσφατη αφορµή την παρουσίαση του νέου iPhone] ότι κατασκευάζει τα προϊόντα της σε γραµµές παραγωγής µε υπαλλήλους σε εργασιακό καθεστώς υποδούλωσης, ή ακόµη και µε την εκµετάλλευση εργασίας ανηλίκων . Από τη σχετική λίστα της ντροπής έχουν παρελάσει κι άλλα ηχηρά ονόµατα του χώρου, όπως της Nintendo και της Microsoft .
Οι εργασιακές συνθήκες στη νοτιοανατολική Ασία, και ειδικά στην Κίνα, είναι ένα τεράστιο, καθόλου καινούργιο ζήτηµα και, φυσικά, δεν είναι πρόβληµα µόνο της βιοµηχανίας τεχνολογικών προϊόντων. Ανάλογες καταγγελίες και αποκαλύψεις έχουν γίνει και για άλλες αγορές, για εταιρείες αθλητικών ειδών, αυτοκινήτων κ.ά.
Δεν υπάρχει, όµως, µεγαλύτερη αντίθεση και πιο οξύµωρο σχήµα όταν ειδικά εταιρείες που ευαγγελίζονται την πρόοδο, την εξέλιξη και τη βελτίωση της καθηµερινότητάς µας µέσω της χρήσης των προϊόντων τους, αυτά τα παράγουν σε απάνθρωπες συνθήκες και ανέχονται αυτές τις πρακτικές…


Γιάννης Τζώρτζος
[email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube