Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2010

H Κλίντον στην Πολωνία για την υπογραφή της αντιπυραυλικής συμφωνίας

H Κλίντον στην Πολωνία για την υπογραφή της αντιπυραυλικής συμφωνίας

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να φθάσει μέσα στην ημέρα στην Πολωνία όπου μεταβαίνει προκειμένου να υπογραφεί η «αμφιλεγόμενη» συμφωνία για την ΝΑΤΟϊκή πυραυλική ασπίδα, σύμφωνα με το BBC.

«Κλειδί» τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Πολωνίας
Η Πολωνία έχει αποδεχθεί να “φιλοξενήσει” τη μόνιμη αμερικανική βάση στο έδαφος της και συγκεκριμένα στον παροπλισμένο διάδρομο προσγείωσης στο Redzikowo, κοντά στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας.

Η Ρωσία έχει επανηλειμμένως εκφράσει τη δυσαρέσκεια της ακόμη και την ανοιχτή διαφωνία της στην εγκατάσταση στην Πολωνία του συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Η Χίλαρι Κλίντον που πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Αζερμπαιτζάν, την Αρμενία και τη Γεωργία.

Σύμφωνα με το BBC, η Ουάσιγκτον έχει επανεξετάσει και επανεκτιμήσει τα αρχικά σχέδια της ύστερα από τις απειλές του Ιράν σχεδιάζοντας ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας.

Η Πολωνία αντί των σταθερών πυραύλων αναχαίτισης ικανούς να εξουδετερώσουν διηπειρωτικούς πυραύλους θα φιλοξενήσει από το 2018 κινητές μονάδες εκτόξευσης που κρίνονται πιο αποτελεσματικές.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα θέσει και το ζήτημα των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Πολωνίας. Εάν η Πολωνία αποδειχθεί ότι διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα αλλάξει άρδην η ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη, εις βάρος της Ρωσίας, βεβαίως.

Η Χίλαρι Κλίντον άφησε ανοιχτή την πόρτα για την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στις επόμενες στάσεις που θα κάνει σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και όσον αφορά στη Γεωργία να επιτείνει τις προόδους της χώρας σε όλα τα επίπεδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube