Weather Icon

Καλά κρατεί η ρατσιστική βία στην Ευρώπη

Φραστικές επιθέσεις, αδιάλλακτες στάσεις εναντίον μεταναστών, προσφύγων και εγχρώμων και βίαια επεισόδια συνθέτουν το παζλ της αυξημένης ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης ((ECRI), ο πρόεδρος της Νιλς Μουιζνιεκς.

Ακόμη και σήμερα, είπε ο πρόεδρος, υπάρχουν κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με βάση το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την πρόληψη, την περιστολή και την καταστολή της ρατσιστικής βίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση της ECRΙ, ο κ. Μουιζνιεκς διευκρίνισε ότι σ’ αυτήν παρατίθενται οι κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στη σημερινή Ευρώπη, στον τομέα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Στην έκθεση, η ECRI εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως με την αύξηση της ανεργίας και τις περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο ξενοφοβικός λόγος από τους πολιτικούς, συμπεραίνεται στην έκθεση, που ρίχνει ευθύνες στους μετανάστες για την ανεργία και την έλλειψη ασφάλειας, έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη, που δείχνει να αδιαφορεί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

Η ECRI καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη νομοθεσία για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας και να καλύψουν τα νομικά κενά που εξακολουθούν να υφίστανται.

Αν και η ECRI αναγνωρίζει ότι ορισμένα κράτη έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία, υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της ”συχνά παραμένει μια πρόκληση».

Στην έκθεση στηλιτεύεται η διαδεδομένη πρακτική των αστυνομικών Αρχών να λειτουργούν με βάση τους φυλετικούς χαρακτηρισμούς ενώ επικρίνεται το γεγονός ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας «εξαντλείται» σε μέτρα εναντίον ευάλωτων ομάδων.

Η έκθεση, τέλος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι :

– Οι Ρομά εξακολουθούν να υφίστανται απροκάλυπτη εχθρότητα και κοινωνικό αποκλεισμό, δολοφονούμενοι και δεχόμενοι επιδρομές εναντίον των οικισμών τους .

– Ο ρατσισμός εναντίον των εγχρώμων εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη και συχνά εκδηλώνεται είτε με επιθέσεις εναντίον αυτών των κοινοτήτων είτε με φραστικές προσβολές και επιθέσεις, που εκτοξεύονται, κατά κύριο λόγο, σε αθλητικές εκδηλώσεις.

-Οι Μουσουλμάνοι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στην απασχόληση, την επιβολή του νόμου, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στη μετανάστευση και την εκπαίδευση, και τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει στόχος ειδικών νομικών περιορισμών. Μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενθαρρυνθεί η ανοχή της θρησκευτικής ποικιλομορφίας.

Αλλά και ο αντισημιτισμός, καταλήγει η Εκθεση, εξακολουθεί να υφίσταται στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «οι επιθέσεις κατά συναγωγών και εβραϊκών νεκροταφείων και την άρνηση του Ολοκαυτώματος εξακολουθούν να είναι ζητήματα που προκαλούν ανησυχία».
SIGMALIVE.COM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube