REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 5 Ιουλίου 2010

Προβλήματα στον ανεφοδιασμό ιρανικών αεροσκαφών σε ξένα αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια της Βρετανίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνούνται να ανεφοδιάζουν πλέον τα ιρανικά αεροπλάνα.
Τα αεροδρόμια της Βρετανίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνούνται πλέον να ανεφοδιάζουν τα αεροπλάνα των ιρανικών αερογραμμών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ένωσης Ιρανικών Αεροπορικών Εταιρειών, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ISNA.
«Από την περασμένη εβδομάδα, μετά την υιοθέτηση των μονομερών κυρώσεων και τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τα αεροδρόμια της Βρετανίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνούνται να ανεφοδιάζουν τα ιρανικά αεροπλάνα», δήλωσε ο Μεχντί Αλιγιαρί, γραμματέας της Ένωσης των αεροπορικών εταιρειών της χώρας, σύμφωνα με το ISNA.
Ο Αλιγιαρί πρόσθεσε πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται από την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα «με την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου που επιβάλλει κυρώσεις κατά της πώλησης καυσίμων στο Ιράν».
«Οι εταιρείες Iran Air (κρατική) και Mahan (ιδιωτική), οι οποίες πραγματοποιούν πολλές πτήσεις προς την Ευρώπη, συνάντησαν προβλήματα», συνέχισε.
Ο Αλιγιαρί ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να επέμβει και να χαρακτηρίσει «παράνομη την εφαρμογή τέτοιων κυρώσεων».
«Το υπουργείο Εξωτερικών, η εθνική οργάνωση πολιτικής αεροπορίας, το υπουργείο Μεταφορών (…) πρέπει να αναλάβουν δράση εναντίον αυτής της παράνομης αμερικανικής ενέργειας», δήλωσε επίσης.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη μια νέα σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν, που ψηφίσθηκαν από το Κογκρέσο και είναι οι σκληρότερες που έχουν λάβει ποτέ οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματός της θα ενισχύσει την απομόνωσή της.
Οι νέες κυρώσεις έχουν στόχο να δυσχεράνουν τις προμήθειες του Ιράν σε βενζίνη, κηροζίνη και άλλα επεξεργασμένα καύσιμα. Προστίθενται στις νέες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν στις 9 Ιουνίου από τον ΟΗΕ.
«Η άρνηση του ανεφοδιασμού των πολιτικών αεροπλάνων με κηροζίνη είναι μια απάνθρωπη πράξη που αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο Καζέμ Τζαλαλί, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του «να καταθέσει προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, τον ICAO». Δήλωσε ακόμη πως αυτές οι «απάνθρωπες κυρώσεις» έχουν «εγκριθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο με βάση τη μονομερή και εχθρική πολιτική του Λευκού Οίκου».

Διάψευση από Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το γερμανικό γραφείο της εθνικής αεροπορικής εταιρείας του Ιράν, Iran Air διέψευσε σήμερα ότι τα γερμανικά αεροδρόμια αρνούνται να ανεφοδιάζουν αεροσκάφη των Ιρανικών Αερογραμμών.
«Είναι λάθος», ανέφερε ο Μοχάμαντ Ραζαμπί διευθυντής της εταιρείας Iran Air από την Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται, το κύριο γερμανικό αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna ο Μέχντι Αλιγιάρι, γραμματέας της Ένωσης Ιρανικών Αεροπορικών Γραμμών, δήλωσε ότι «από την αρχή της περασμένης εβδομάδας μετά την υιοθέτηση μονομερών αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, τα αεροδρόμια της Βρετανίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνούνται να εφοδιάζουν ιρανικά αεροσκάφη».
Ήδη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκδόθηκε κατηγορηματική διάψευση της ανωτέρω πληροφορίας και τονίστηκε ότι όλα τα αεροσκάφη περιλαμβανόμενων και των ιρανικών, μπορούν να εφοδιάζονται με καύσιμο κανονικά.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις πτήσεις. Ήδη πραγματοποιήθηκαν πτήσεις χθες και θα γίνουν και σήμερα και αύριο», ανέφερε ο κ. Ραζαμπί.
Ερωτηθείς για το ζήτημα αυτό ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι ο μη εφοδιασμός των ιρανικών αεροσκαφών με καύσιμο δεν περιλαμβάνεται στις κυρώσεις ούτε των ΗΠΑ ούτε του ΟΗΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube