REAL TIME |

Weather Icon

Απεβίωσε ηγέτης του παλαιστινιακού «Μαύρου Σεπτέμβρη»…

Απεβίωσε ηγέτης του παλαιστινιακού «Μαύρου Σεπτέμβρη»…

-Σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε στη Δαμασκό της Συρίας, πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια, ο Μοχάμεντ Ουντέχ, πιο γνωστός και ως Αμπού Νταούν.Πρόκειται για τον ηγέτη του «Μαύρου Σεπτέμβρη»,
-Πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών στη Βηρυτό ο Μεγάλος Αγιατολάχ Σαγιέντ Μοχάμεντ Χουσεϊν Φαντλάλα, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές φυσιογνωμίες του σιιτικού ισλάμ.

Σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε στη Δαμασκό της Συρίας, πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια, ο Μοχάμεντ Ουντέχ, πιο γνωστός και ως Αμπού Νταούν.

Πρόκειται για τον ηγέτη του «Μαύρου Σεπτέμβρη», ομάδας που προέκυψε από τα σπλάχνα της Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, η οποία ιδρύθηκε το 1970 για να εκδικηθεί την εκδίωξη Παλαιστινίων ανταρτών από την Ιορδανία.

Ήταν ο σχεδιαστής της επιχείρησης στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, το 1972, όταν απήχθηκαν και τελικά εκτελέστηκαν 11 Ισραηλινοί αθλητές. Το 2006 είχε φροντίσει να δηλώσει ότι δεν είχε μετανιώσει για τίποτε και δεν πρόκειται να απολογηθεί.

Ωστόσο, στη βιογραφία του που κυκλοφόρησε το 1999, προέβη σε μια ενδιαφέρουσα αναφορά: ότι σκοπός των Παλαιστινίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Μόναχο το 1972, δεν ήταν να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς αθλητές.

Ένας ακόμη πολύ λιγότερο αξιόπιστος ισχυρισμός του, ήταν ότι όλα τα άτομα που εκτέλεσε στη συνέχεια η Mossad, δεν ήταν μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε την επιχείρηση και πως οι στόχοι που εξουδετερώθηκαν ήταν όλοι λάθος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ίδιος προστατεύθηκε καλά και δεν έδωσε ποτέ στη Mossad τη χαρά να τον εκτελέσει.Ο Αμπού Νταούντ κηδεύτηκε στον προσφυγικό καταυλισμό «Γιαρμούκ», στη Δαμασκό.

Λίβανος: “Έφυγε” από τη ζωή ο αγιατολάχ Φαντλάλα
Πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών στη Βηρυτό ο Μεγάλος Αγιατολάχ Σαγιέντ Μοχάμεντ Χουσεϊν Φαντλάλα, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές φυσιογνωμίες του σιιτικού ισλάμ. Η επιρροή του Φαντλάλα, ο οποίος θεωρούνταν κάποτε μέντορας της Χεζμπολάχ, είναι μεγάλη και πέρα από τον Λίβανο, μέχρι την κεντρική Ασία και τον Κόλπο.
Υποστήριξε την ισλαμική επανάσταση του Ιράν και αξιοποιούσε πολλά από τα κηρύγματά του τις Παρασκευές για να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία τους με το Ισραήλ.Ο Φαντλάλα ήταν γνωστός για τις μετριοπαθείς απόψεις του στα κοινωνικά θέματα, και ιδιαίτερα απέναντι στις γυναίκες.

Λίβανος: Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Χεζμπολάχ-UNIFIL
Συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, λίγο πριν την τέταρτη επέτειο προκαλούν σοβαρή ανησυχία, αφού πολλοί διακρίνουν σκοπιμότητες της Χεζμπολάχ.

Το Σάββατο, δύο οχήματα της UNFIL (ένα ΤΟΜΠ) αναγκάστηκαν να σταματήσουν όταν στο δρόμο όπου κινούντο στο Νότιο Λίβανο, είχαν μαζευτεί κάτοικοι της περιοχής. Οι συγκεντρωμένοι τους πέταξαν πέτρες, επιχείρησαν να σκάσουν τα λάστιχα των οχημάτων, να σπάσουν τα τζάμια και να πάρουν τα όπλα των στρατιωτών. Επιτέθηκαν στον επικεφαλής της δύναμης, τον τραυμάτισαν και του απέσπασαν το όπλο του. Με τη βοήθεια πολιτών, εκτός από τους στρατιώτες του, μεταφέρθηκε σε γειτονικό χωριό όπου και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι στρατιώτες που ανήκαν στο γαλλικό τάγμα αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, ενώ διαφεύγοντας αναγκάστηκαν να χτυπήσουν μοτοσικλέτα που είχε παρκάρει κάθετα στο δρόμο με σκοπό να ανακόψει την κίνηση των οχημάτων της διεθνούς δύναμης.

Στην περιοχή κλήθηκαν ενισχύσεις των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων που κατόρθωσαν να επιβάλλουν την τάξη και να πάρουν πίσω τα κλεμμένα όπλα.Παρόμοιο περιστατικό με δυνάμεις της UNFIL σημειώθηκε και σε άλλη περιοχή του Νοτίου Λιβάνου, ενώ τείνουν να γίνουν περιστατικά ρουτίνας τις τελευταίες εβδομάδες.Η UNIFIL έχει ως αποστολή να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε τέλος στον πόλεμο του καλοκαιριού του 2006. Κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει μεταφέρει όπλα στο Νότιο Λίβανο. Οι ταραχές φέρονται να έχουν υποκινηθεί από τη Χεζμπολάχ με σκοπό να αποθαρρύνουν τους επισταμένους ελέγχους που ξεκίνησε αμέσως μετά την τοποθέτησή νέου επικεφαλής της UNFIL, τον περασμένο Ιανουάριο, ενός Ισπανού αξιωματικού.
defencepoint.gr,Express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube