REAL TIME |

Weather Icon

Νέα αιτήματα για αυτονόμηση μπορεί να φέρει η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Νέα αιτήματα για αυτονόμηση μπορεί να φέρει η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Βελιγράδι, Σερβία.Προηγούμενο για κινήσεις αυτονόμησης ή και μονομερείς ανακηρύξεις ανεξαρτησίας μπορεί να αποτελέσει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την κίνηση του Κοσόβου, 69 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ και τα περισσότερα μέλη της ΕΕ πλην της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας.

Η Σερβία η οποία αναγνωρίζει στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου το λίκνο του έθνους της και η Ρωσία είχαν από την αρχή απορρίψει κάθε ενδεχόμενο αναγνώρισης και σε αυτή τη θέση εμμένουν.

Το Reuters σημειώνει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κοσόβου εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία πιθανής αστάθειας.

Η περίπτωση της μειονότητας των Αλβανών στη ΠΓΔΜ και αυτής στη κοιλάδα του Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς, στη νότια Σερβία, είναι δύο σημεία που ενδέχεται να έλθουν στο προσκήνιο.

Ωστόσο, στο Κόσοβο υπάρχει ακόμα δύναμη 10.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ (μεταξύ τους και Έλληνες στρατιώτες) η οποία δηλώνει ότι δεν περιμένει όξυνση στο κοντινό μέλλον.

Αλλά από την άλλη πλευρά, η σερβική ζώνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε και αυτή να εγείρει αιτήματα μεγαλύτερης αυτονόμησης.

Γενικότερα -εκτιμούν οι αναλυτές- η απόφαση θα κινητοποιούσε μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας αυτονομιστικά κινήματα μέσα στην Ευρώπη και ειδικότερα την ΕΕ.

Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι έχουν ήδη ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία από τη κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Επιπλέον, η Τσετσενία, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία είναι τρεις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί αυτονομιστικές τάσεις και έχουν υπάρξει αναγνωρίσεις, παρά το ότι και οι τρεις περιοχές έχουν διαφορετική ιστορία και ιδιάζοντα χαρακτηριστικά.

Εκτός Ευρώπης οι Κούρδοι του Ιράκ, η περιοχή του Κασμίρ στην Ινδία και η Σομάλιλαντ, αυτόνομη περιοχή της Σομαλίας, θεωρούνται περιπτώσεις αυτονομιστικών κινημάτων που θα μπορούσαν να αισθανθούν ωφελημένα από την απόφαση της Πέμπτης.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube