Γενικά θέματα 6 Ιουλίου 2010

Η Ρωσία υιοθετεί ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Το ρωσικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να υιοθετήσει ήδη από την Παρασκευή ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που διευρύνει τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB, που προέκυψε από την πρώην KGB), δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της επιτροπής για την ασφάλεια της Δούμας (Κάτω Βουλή) Βλαντιμίρ Βασίλιεφ.

“Ελπίζουμε ότι ο νόμος θα εγκριθεί την Παρασκευή από τη Δούμα,” είπε. Αυτό το κείμενο, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, έχει ήδη επικυρωθεί μια πρώτη φορά από τους ρώσους βουλευτές στις 11 Ιουνίου

Το σχέδιο αυτό που εισήγαγε η ρωσική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην FSB να εκδίδει “προειδοποιήσεις” και να κλητεύει κάθε άτομο ύποπτο για “τη δημιουργία συνθηκών” ευνοϊκών για την διάπραξη ενός εγκλήματος, μια ασαφής διατύπωση που ανησυχεί τους επικριτές αυτού του νομοσχεδίου.

Εξάλλου, κάθε άτομο που θα παρεμποδίζει το έργο ενός πράκτορα της FSB μπορεί να διωχθεί ποινικά και να καταδικαστεί σε βαριά πρόστιμα ή φυλάκιση έως και 15 ημερών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει επικριθεί δριμύτατα από τη ρωσική αντιπολίτευση και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι φοβούνται την επιστροφή στις αυθαίρετες κρατήσεις που πραγματοποιούνταν από την KGB στη σοβιετική εποχή.

“Δεν έχουμε καμία ανάγκη από αυτό το νομοσχέδιο για την διεύρυνση του έργου της FSB. Δεν είναι καλά μελετημένο”, δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Human Rights Watch στη Μόσχα.
“Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη ευρείες αρμοδιότητες”, τονίζει σε κείμενο του που δημοσιεύεται από την ρωσική εφημερίδα Izvestia.
athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube