Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 17 Ιουλίου 2010

Νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Την οριστική αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων όταν ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας (ESI) σε συνδυασμό με την τροποποίηση του συντάγματος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv.com στο θέμα «Νέες ιδέες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» αυτά τα δύο στοιχεία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να συμφωνήσει στη συζήτηση Σκοπίων-ΕΕ για την ένταξή τους.

Στην τροπολογία του συντάγματος θα πρέπει να υπάρχει και η αλλαγή του ονόματος της χώρας την ημερομηνία που τα Σκόπια ενταχθούν στην ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να αλλαχθεί το όνομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Γκέραλντ Κνάους, αυτή η λύση θα είναι νίκη και για τα δύο κράτη ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιτρέψει στη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ όπως είναι και στον ΟΗΕ ύστερα από τις συνταγματικές αλλαγές.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που Ελλάδα-Σκόπια συμφωνήσουν τότε οι δεύτεροι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα. Προσέθεσε επίσης πως οι πολιτικοί των Σκοπίων θα κάνουν παραχωρήσεις για το όνομα της χώρας στην περίπτωση που βεβαιωθούν πως θα μπουν στην ΕΕ.

«Η πρόταση του ESI αξίζει προσεκτικής μελέτης και συζήτησης. Μια ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, θα έπρεπε να οργανωθεί προσεκτικά, διαφορετικά ο εθνικισμός θα μπορούσε να προβεί καταστροφικός για κάθε είδους συμβιβασμό», είπε η πρώην υπουργός της ΠΓΔΜ για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ίβικα Μποτσέβσκι.
http://www.cosmo.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube