REAL TIME |

Weather Icon
Κύρα Αδάμ 14 Ιουλίου 2010

Η Αγκυρα βγάζει το «Πίρι Ρέις» για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Η Αγκυρα βγάζει το «Πίρι Ρέις» για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Σε νέα πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας προχωρά η τουρκική κυβέρνηση, αναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες του «Πίρι Ρέις» σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, σε διεθνή ύδατα αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι νέες αυτές τουρκικές προκλήσεις, μετά την πρόσφατη από το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» στην περιοχή μεταξύ Θάσου και Αλεξανδρούπολης πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πάλι, γίνονται μόνο λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση της ελληνοτουρκικής ομάδας διερευνητικών επαφών, η οποία σύμφωνα με την ελληνική άποψη πρέπει να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έκδοση NAVTEX, με την οποία ανήγγειλε την πορεία του «Πίρι Ρέις» για σεισμικές έρευνες και σε περιοχές νότια του Καστελόριζου, σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα προχώρησε στο καθιερωμένο διάβημα, συναντώντας την κωλυσιεργία της Αγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2008 με το πλοίο «ΜΑΛΕΝΕ» η τουρκική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει σεισμικές έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ύστερα από ελληνικές διαμαρτυρίες.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει να «ενοχλεί» την περιοχή του Καστελόριζου επιδιώκοντας να στηρίξει εμπράκτως την εκτός διεθνούς δικαίου θέση της ότι τα νησιά (άρα και το Καστελόριζο) στερούνται υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζει μεγάλη επιχείρηση σεισμικών ερευνών. Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Αγκυρα άναψε το πράσινο φως στην κρατική εταιρεία TRAO να προχωρήσει σε «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» σε μια έκταση 1.200 ν.μ. στην περιοχή της Μεσόγειου, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς τις συντεταγμένες. Θεωρείται όμως βέβαιον εκ των πρότερων ότι αυτές οι σεισμικές έρευνες θα περιλαμβάνουν περιοχές των κατεχόμενων στην Κύπρο, επιδιώκοντας έτσι και νέα ένταση με τη Λευκωσία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube