Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2010

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα σεβασμό των δικαιωμάτων των Ουιγούρων

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα σεβασμό των δικαιωμάτων των Ουιγούρων
Η Ουάσινγκτον ζητεί διαφάνεια από την Κίνα σχετικά με ταραχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Παρασκευή το Πεκίνο να “επιδείξει διαφάνεια” και να σεβαστεί τα δικαιώματα των κατοίκων της επαρχίας Σιντζιάνγκ, ένα χρόνο μετά τις αιματηρές εθνοτικές ταραχές που συγκλόνισαν την επαρχία αυτή της βορειοδυτικής Κίνας.

“Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Κίνα να χειρισθεί όλες τις φυλακίσεις και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη βία του περασμένου έτους στο Ουρουμτζί με διαφανή τρόπο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Ζητήσαμε από την Κίνα όπως τα δικαιώματα όλων των κινέζων πολιτών γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες”, προσέθεσε.

Στις 5 Ιουλίου 2009, ξέσπασαν ταραχές στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, ανάμεσα στους μουσουλμάνους Ουιγούρους και Χαν (η κυρίαρχη εθνότητα στην Κίνα), οι οποίες προκάλεσαν -επισήμως-, το θάνατο σχεδόν 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.600.

Σύμφωνα με εξόριστους ουιγούρους αντιφρονούντες, ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος
Skai.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube