Weather Icon

Σερβία: «Κόπωση στην ΕΕ από τη διεύρυνση»

Σερβία: «Κόπωση στην ΕΕ από τη διεύρυνση»

Απαισιόδοξος φάνηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

«Κινούμαστε προς την ΕΕ, αλλά το μεγάλο δίλημμα είναι εάν η ΕΕ οδεύει προς εμάς. Πριν από 10 χρόνια, η διεύρυνση ήταν αμφίδρομη πορεία, γινόταν και από τις δύο πλευρές, ένα βήμα. Τώρα έχουμε την αίσθηση ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και σε κάποιους συντονιστές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, επικρατεί κόπωση από τη διεύρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλοσόσκι.

Εκτίμησε δε, ότι «εάν οι χώρες της περιοχής ενώσουν τη φωνή τους, ευκολότερα θα μπορέσουν να προσελκύσουν την προσοχή των Ευρωπαίων». Ερωτηθείς για το αν θα λάβει η χώρα του ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, ο κ. Μιλοσόσκι απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει μία συμβιβαστική απόφαση».

Συμπλήρωσε πως: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κάτι τέτοιο από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η Ελλάδα, δυστυχώς, μπλοκάρει τη διαδικασία. Δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποτελέσει την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής. Συζητάμε εντατικά για το θέμα, προσπαθώντας να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νόβοστι», χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία «πότε καλές και κάποτε πολύ καλές», ενώ για την αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου τόνισε: «πράξαμε αυτό που θα έπραττε κάθε χώρα με τη δική μας γεωγραφική θέση και έθνοπολιτική κατάσταση στο εσωτερικό».

Στην ερώτηση για το εκκλησιαστικό ζήτημα, ο κ. Μιλοσόσκι απάντησε: «ας αφήσουμε την εκκλησία στους Δεσπότες και την πολιτική στους πολιτικούς». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «στα Βαλκάνια ζητήματα ταυτότητας, αξιοπρέπειας, ακεραιότητας, πνευματικής ανεξαρτησίας έχουν μεγαλύτερη αξία από ό,τι στη δυτική Ευρώπη».

Η λύση για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Σερβίας και της ΠΓΔΜ στο εκκλησιαστικό θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μιλοσόσκι, «μία θερμή, χριστιανική σύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας προς την παγκόσμια οικογένεια των Ορθόδοξων Εκκλησιών να αποδεχθεί στους κόλπους της τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».
athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube