Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 6 Ιουλίου 2010

Διπλωματικός «πόλεμος»

Διπλωματικός «πόλεμος»

Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα επηρεάσει τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απειλώντας ευθέως με διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ εάν δεν ζητήσει συγγνώμη για την αιματηρή επίθεση κατά της νηοπομπής για τη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι η διπλωματική σύγκρουση ωθεί την Άγκυρα σε «δεύτερο ρόλο» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.

«Αν η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν ανανεωθεί, θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η η υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας αναμφίβολα θα επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής» επισήμανε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι ο πραγματικός λόγος για την αστάθεια είναι οι ισραηλινές επιθέσεις, αναφερόμενος στην αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντο εναντίον του τουρκικού πλοίου του Στόλου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τουρκία απείλησε τη Δευτέρα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ζητήσει συγγνώμη για την επιδρομή ή δεν αναγνωρίσει μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη, ούτε και αποδέχεται τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το αιματοκύλισμα της διεθνούς νηοπομπής.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube