REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Ιουλίου 2010

Στις ΗΠΑ ο Χασίμ Θάτσι εν όψει της γνωμοδότησης της Χάγης για το Κόσοβο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ο Θάτσι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού Κογκρέσου, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα αλβανόφωνα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα αναφέρουν ότι η επίσκεψη αυτή σχετίζεται με την επικείμενη έκδοση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICJ) επί της προσφυγής της Σερβίας για την εξέταση της νομιμότητας της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Η σχετική απόφαση της Χάγης αναμένεται την Πέμπτη. Η ετυμηγορία δεν θα είναι δεσμευτική αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο διεθνώς για άλλες περιοχές.

Η Πρίστινα έχει ανακοινώσει ότι θα συντονίσει τις ενέργειές της μετά την έκδοση της απόφασης με τους διεθνείς της εταίρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ΗΠΑ.

Εάν η κίνηση του Κοσόβου κριθεί θεμιτή, εκτιμάται ότι περισσότερα κράτη θα το αναγνωρίσουν ενώ στην αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό η περιοχή να πιεστεί να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Σερβία -κάτι που απορρίπτει.

Εξήντα εννέα χώρες, εκ των οποίων 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου (το οποίο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ).

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube