Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουλίου 2010

Νίκη προπαγάνδας του Ιράν η επιστροφή του κατασκόπου

Νίκη προπαγάνδας του Ιράν η επιστροφή του κατασκόπου

Στο Ιράν αναμένεται σήμερα ο πυρηνικός επιστήμονας Σαχράμ Αμίρι (φωτογραφία), ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ πραγματοποιούσε προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο του 2009 και βρέθηκε στις ΗΠΑ.Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο Αμίρι αυτομόλησε στις ΗΠΑ και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει, διότι φοβόταν αντίποινα από το ιρανικό καθεστώς στην οικογένειά του.

Νίκη προπαγάνδας του Ιράν η επιστροφή του κατασκόπου
Οι ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες που πήραν πληροφορίες και η Τεχεράνη γιατί πήρε πίσω τον πυρηνικό φυσικό

ΤΕΧΕΡΑΝΗ Σαν θρίαμβο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει το καθεστώς στο Ιράν την επιστροφή στη χώρα του Σαχράμ Αμίρι, του πυρηνικού φυσικού που σύμφωνα με την Τεχεράνη είχε απαχθεί από τη CΙΑ και κρατούνταν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Αμίρι, ο οποίος εμφανίστηκε στον ιρανικό τομέα της πακιστανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ζητώντας να επιστρέψει στην πατρίδα του, αναμενόταν να φθάσει στο Ιράν μέσω τρίτης χώρας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος σήμερα), έπειτα από διπλωματικό θρίλερ που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο πυρηνικός επιστήμονας, ο οποίος εργαζόταν για την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, εξαφανίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο ενώ πραγματοποιούσε προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία προκαλώντας περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Τεχεράνης.

«Η απαγωγή μου συνιστά μια ελεεινή πράξη εκ μέρους των ΗΠΑ» φέρεται να δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση. «Βρισκόμουν κάτω από έντονη ψυχολογική πίεση και ένοπλη επιτήρηση τους τελευταίους 14 μήνες» είπε.

Η Ουάσιγκτον διαψεύδει ότι απήγαγε τον κ. Αμίρι, ενώ υποστηρίζει ότι ο επιστήμονας αυτομόλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέμενε στη χώρα με τη θέλησή του. «Ηταν ελεύθερος να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ελεύθερος να φύγει. Η απόφαση ήταν δική του» είπε η Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη επίσημη παραδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ο ιρανός επιστήμονας βρισκόταν στις ΗΠΑ αφότου εξαφανίστηκε.

Το μυστήριο που περιβάλλει την υπόθεση εντείνει τη φημολογία ότι ο επιστήμονας παραχώρησε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ζωτικές πληροφορίες γύρω από το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση παρουσιάζει την επιστροφή του κ. Αμίρι στη χώρα σαν θρίαμβο της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας ότι η πίεση που άσκησε η Τεχεράνη στην Ουάσιγκτον υποχρέωσε την κυβέρνησηΟμπάμα να συμφωνήσει να παραδώσει τον επιστήμονα δημοσίως και όχι μυστικά, κάτι που θα της επέτρεπε να αποκρύψει την απαγωγή του.

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της επιστροφής του στο Ιράν, αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Εμείς πήραμε χρήσιμες πληροφορίες από εκείνον και οι Ιρανοί πήραν τον Αμίρι. Τώρα αναλογιστείτε ποιος πέτυχε την καλύτερη συμφωνία» είπε χθες μιλώντας ανωνύμως.

Προτού αναχωρήσει για το Ιράν ο κ. Αμίρι δήλωσε ότι θα αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης αφού φτάσει στην πατρίδα του. «Μόλις επιστρέψω στο Ιράν θα ξεκαθαρίσω τους ισχυρισμούς των ξένων μέσων ενημέρωσης και της αμερικανικής κυβέρνησης που έπληξαν την υπόληψή μου» είπε.
ΒΗΜΑ,ΑGELIOFOROS.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube