REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 8 Ιουλίου 2010

Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν

Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν

ΠEPIΣΣOTEPO εύθραυστες καθίστανται οι ισορροπίες στο διεθνές πυρηνικό τοπίο καθώς το Ιράν προετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιό του στην πόλη Μπουσέρ.

Την είδηση μετέδωσε χθες το πρακτορείο IRNA επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του οργανισμού Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατέστησε σαφές ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί σημαντικό τεστ λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «έχει φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή και είναι έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία ο αντιδραστήρας». Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει τον ιρανικό μήνα που αντιστοιχεί στο διάστημα από 23 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου.

Η ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό πετρελαίου της υφηλίου πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Ρωσίας. Πριν από 15 χρόνια η Μόσχα είχε συμφωνήσει στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρια 1.000 megawatt, ο οποίος κόστισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Οι συνεχείς καθυστερήσεις οδήγησαν πολλούς να θεωρήσουν ότι η Μόσχα τον χρησιμοποιούσε ως μέσο άσκησης διπλωματικών πιέσεων. Σε αυτό το διάστημα είχαν διατυπωθεί και φόβοι για περαιτέρω καθυστέρηση μετά τη διαμάχη Ρωσίας – Ιράν λόγω της επιβολής νέου γύρου κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Yπηρεσίας Πυρηνικής Eνέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει τον Αύγουστο. Η πόλη Μπουσέρ βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή του Ιράν, στα παράλια του Περσικού Κόλπου.

Η πολιτική του Ιράν και έμμεσα της Ρωσίας για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρια έχει συγκεντρώσει τα πυρά της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Είχε χαρακτηρίσει το εγχείρημα «πρόωρο» ζητώντας περισσότερες διαβεβαιώσεις για το συνολικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Εως σήμερα το Ιράν υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο «υπερδυνάμεων» της ενέργειας, της Ρωσίας και του Ιράν, έχουν αναβαθμιστεί, με την αξία τους να υπολογίζεται περί τα 3 δισ. δολάρια ετησίως. Ο Ακμπάρ Σαλεχί είχε δηλώσει ότι το εργοστάσιο στην Μπουσέρ αποτελεί «σύμβολο» για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Αργά χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν αποδέχθηκε ότι οι πρόσφατες κυρώσεις κατά της χώρας μπορεί να καθυστερήσουν το πρόγραμμα λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αντίκτυπο», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA. «Ισως να καθυστερήσουν το έργο, αλλά δεν θα το σταματήσουν, αυτό είναι σίγουρο», πρόσθεσε.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube