Weather Icon

Ντ.Κάμερον: Θα υπερασπιστεί την τουρκική υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ

Ντ.Κάμερον: Θα υπερασπιστεί την τουρκική υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα εκφωνήσει σήμερα ομιλία στην τουρκική πρωτεύουσα με την οποία θα προσφέρει την ισχυρή στήριξη του Λονδίνου στην υποψηφιότητα της Αγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Θα παραμείνω ο ισχυρότερος υπερασπιστής της υποψηφιότητάς σας για ένταξη στην ΕΕ και για μεγαλύτερη επιρροή στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο ενδιαφέρομαι πολύ”, αναμένεται να πει ο Κάμερον στην ομιλία που θα εκφωνήσει στην Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), μία ισχυρή επιχειρηματική ένωση. “Μαζί, θέλω να ανοίξουμε το δρόμο από την Αγκυρα στις Βρυξέλλες”, θα πει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Αγκυρα.

Στην ομιλία του ο Κάμερον θα επικρίνει και τις ευρωπαϊκές χώρες εκείνες που έχουν υπάρξει αρνητικές στο θέμα της τουρκικής ένταξης. “Οσο σκέφτομαι το τι έχει κάνει η Τουρκία για να υπερασπιστεί την Ευρώπη ως σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, μου προκαλεί οργή το ότι η πρόοδός σας προς την ευρωπαϊκή ένταξη μπορεί να συνεχίσει να παρεμποδίζεται με τον τρόπο που έχει παρεμποδιστεί”, θα πει. “Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι απλά είναι λάθος να λέμε ότι η Τουρκία μπορεί να φυλάει την κατασκήνωση αλλά δεν της επιτρέπεται να κάθεται μέσα στη σκηνή”.

Ο Κάμερον πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ. Χθες Δευτέρα είχε συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Βρετανία είναι κατά παράδοση ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Ο Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία περίπου τρεις μήνες, συνεχίζει αυτή την πολιτική, παρά τις αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών στη χώρα του.

Ο Χέιγκ πρόσφατα είπε ότι η Τουρκία είναι μία από τις λίγες αναδυόμενες παγκόσμιες δυνάμεις με την οποία η Βρετανία θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς της.

iKypros

27/07/2010

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube