Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουλίου 2010

Καταγγελίες για βιαιότητες κατά των Ουζμπέκων

Καταγγελίες για βιαιότητες κατά των Ουζμπέκων

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατήγγειλε την Τετάρτη τις αδικαιολόγητες απελάσεις και τα βασανιστήρια κατά των Ουζμπέκων στο Κιργιστάν, όπου τον Ιούνιο έγιναν βίαια αιματηρά γεγονότα, ζητώντας να αποφευχθεί να χυθεί και άλλο αίμα.

Η Οργάνωση κατέκρινε τις “υπερβολικές” διώξεις κατά των Ουζμπέκων κατά τις επιχειρήσεις ασφαλείας που ακολούθησαν μετά από τις βιαιότητες που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστο δύο χιλιάδων ανθρώπων στην μικρή αυτή κεντροασιατική δημοκρατία.

“Οι αρχές του Κιργιστάν θα πρέπει να πάρουν επείγοντα μέτρα για να τεθεί τέλος στα βασανιστήρια και τις παράνομες κρατήσεις αλλά και απελάσεις Ουζμπέκων που θεωρούνται ύποπτοι ότι μετείχαν στις βιαιότητες του Ιουνίου”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ανθρωπιστικής αυτής Οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ερευνήθηκαν 30 περιπτώσεις κρατουμένων και αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον ένας άνδρας που κρατείτο υπέκυψε στα βασανιστήρια.

Στην περιοχή Ος στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν οι συνοικίες όπου κατοικούν Ουζμπέκοι έχουν γίνει στόχος καθημερινών επιδρομών ένοπλων ανδρών ενώ τα πρόσωπα που συλλαμβάνονται και ανακρίνονται χάνονται από προσώπου γης για ημέρες και οι οικείοι τους χρηματοδοτούντους αστυνομικούς για να τους ξαναβρούν ή για να μάθουν νέα τους, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Έξι πρώην κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν ανηλεώς και ότι δύο εξ αυτών ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Σε άλλους έβαλαν μάσκα με αέριο και τους έκαψαν με τσιγάρα.

“Οι αρχές του Κιργιστάν πρέπει να ερευνήσουν όλες αυτές τις καταγγελίες καθώς και τις βιαιότητες του Ιουνίου και να ασκήσουν διώξεις σε όσους έχουν παραβεί τους νόμους”, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Θύματα βιαιοτήτων κατάγγειλαν ότι τα επεισόδια του Ιουνίου ενορχηστρώθηκαν από Κιργίζιους πολιτοφύλακες κατά των Ουζμπέκων που αποτελούν το 14% του πληθυσμού του Κιργιστάν, που συνολικά δεν υπερβαίνει τα 5,3 εκατομμύρια πολίτες.
SKAI.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube