Γενικά θέματα 11 Ιουλίου 2010

Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της Βοσνίας συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στη Σρεμπρένιτσα για να ενταφιάσουν τα λείψανα ακόμα 755 νεκρών, που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε μαζικούς τάφους και τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν και είχαν πέσει θύματα των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας πριν από 15 χρόνια, σαν σήμερα.

Μονάδες του στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, Σέρβου της Βοσνίας, πολιόρκησαν τη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου του 1995 και επιδόθηκαν σε μια ανελέητη εξόντωση του πληθυσμού καθώς οι μονάδες των Ηνωμένων Εθνών που προστάτευαν την πόλη είχαν αποσυρθεί. Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε μια τις απεχθέστερες βιαιότητες στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, άνδρες πέρασαν από χέρι σε χέρι τα τυλιγμένα με πράσινες σημαίες φέρετρα για να τοποθετήσουν μέσα στους φρεσκοσκαμμένους τάφους. Γυναίκες που έκλαιγαν ψιθύριζαν προσευχές γονατισμένες ανάμεσα σε εκατοντάδες σειρές από λευκές ταφόπετρες.

“Δεν έχω τίποτα άλλο να χάσω”, δήλωσε η Χατιτζά Μεχμέτοβιτς, 58 χρόνων, ανάμεσα στους λυγμούς της. Βρισκόταν στο χώρο για να θάψει τον άνδρα της και τους δύο γιούς της, που όταν σκοτώθηκαν ήταν 18 και 21 χρόνων.

Στην τελετή μνήμης, στην οποία παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι ομιλητές, καθώς επίσης και η πολιτική ηγεσίας της Βοσνίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι, “είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αυτό που συνέβη δεν πρέπει να γίνει ποτέ ξανά”, και τόνισε ότι “η Ελλάδα στηρίζει τον εκδημοκρατισμό της Βοσνίας και τη συμφιλίωση των δύο εθνοτήτων που συμβιούν σε αυτήν”. Ολοκληρώνοντας επανέλαβε ότι το μέλλον των χωρών της περιοχής ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.ert.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube