Weather Icon

ΠΓΔΜ: Συνταγματικό «όχι» στη διδασκαλία της “σλαβομακεδονικής” γλώσσας στους μειονοτικούς μαθητές

ΠΓΔΜ: Συνταγματικό «όχι» στη διδασκαλία της “σλαβομακεδονικής” γλώσσας στους μειονοτικούς μαθητές

Αντισυνταγματική η απόφαση για τη διδασκαλία της “σλαβομακεδονικής” γλώσσας από την Α΄ τάξη του Δημοτικού για τους μαθητές των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ, για την υποχρεωτική διδασκαλία της “σλαβομακεδονικής” γλώσσας από την α΄ τάξη του δημοτικού, για τους μαθητές των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ (Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι).

Το Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Παιδείας, με το σκεπτικό ότι, ο σχετικός νόμος αναφέρει ρητά ότι η διδασκαλία της “σλαβομακεδονικής” γλώσσας για τους μαθητές των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων καθίσταται υποχρεωτική από την Δ΄ τάξη δημοτικού.

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας, που είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Ιανουάριο, είχε συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις Αλβανών γονέων και όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ και μάλιστα οι αλβανικής εθνικής καταγωγής μαθητές της α΄ δημοτικού απείχαν από το μάθημα διδασκαλίας της “σλαβομακεδονικής” γλώσσας.

Αλβανικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, το προηγούμενο διάστημα, είχαν συγκεντρώσει 14.000 υπογραφές και προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube