Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 14 Ιουλίου 2010

ΠΓΔΜ:Κυριαρχούν εθνικισμός και αντι-ευρωπαϊσμός

ΠΓΔΜ:Κυριαρχούν εθνικισμός και αντι-ευρωπαϊσμός

Την επικράτηση εθνικιστικών τάσεων στην κοινωνία της ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση που διενήργησε η (κρατική) Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Οι δύο στους τρεις πολίτες της γειτονικής χώρας εμφανίζονται να προτιμούν τη διαφύλαξη της ονομασίας («Δημοκρατία της Μακεδονίας») από την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αντίστοιχα, μόλις ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26,3% από τους ερωτηθέντες) χαρακτηρίζουν ως «κορυφαία προτεραιότητα» την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η υποστήριξη των Σκοπιανών στο εγχείρημα της ένταξης στην ΕΕ περιορίζεται σταδιακά (από το 82% στο 75%), καθώς επικρατεί απογοήτευση για την αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, εντείνεται ο προβληματισμός για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το όνομα υπό το συντονισμό του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών, τα Σκόπια δεν κάνουν κανένα βήμα στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ανάλυση της σκοπιανής εφημερίδας «Vesnik» υπογραμμίζεται πως, εάν δε βρεθεί λύση μέχρι το Σεπτέμβριο, τότε είναι πρακτικά αδύνατο να πετύχει την ένταξη στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία με την Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
Αgelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube