Γενικά θέματα 2 Ιουλίου 2010

Ομολόγησε ένας από τους «κατασκόπους» της Ρωσίας

http://www.fas.org/irp/world/russia/svr/svr2.jpg

Ένας από τους υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να ομολόγησε την ενοχή του.
Ένας από τους δέκα υπόπτους που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας παραδέχτηκε ότι εργαζόταν για την ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφορίων (SVR), σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Η ομολογία του Χουάν Λαζάρο εμφανίζεται σε επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ στο δικαστή Ρόναλτν Έλις προκειμένου να τον πείσει να παρατείνει την κράτηση του υπόπτου.
Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή ο Λαζάρο παραδέχτηκε «σε μακρά συνομιλία μετά τη σύλληψή του» ότι εργαζόταν για την «Υπηρεσία», όπως ονομάζεται στα έγγραφα η SVR που διαδέχτηκε τη σοβιετική KGB.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μία από τους συλληφθέντες, η Περουβιανή δημοσιογράφος Βίκι Πελάες, είχε παραδώσει πληροφορίες στην SVR και ότι οι λογαριασμοί του σπιτιού στο οποίο διέμεναν, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, πληρώνονταν από τους Ρώσους ανωτέρους τους.
Εκτός από τους δέκα που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ, στην υπόθεση εμπλέκεται και άλλος ένας άνδρας ο οποίος διαφεύγει στην Κύπρο. Το FBI τους κατηγορεί ότι εργάζονταν -κάποιοι μάλιστα για πολλές δεκαετίες- για λογαριασμό της Ρωσίας.

Πιθανή η αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους της Πελάες
Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε σήμερα να αφεθεί ελεύθερη υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους η δημοσιογράφος Βίκι Πελάες, η οποία είναι μία από τους 10 υπόπτους που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ για τη διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας.
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης τρεις άλλοι που διώκονται στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής να παραμείνουν υπό κράτηση.
Η Πελάες αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους, δήλωσε ο δικαστής Ρόναλντ Έλις.
Η εγγύηση που θα καταβληθεί για την Πελάες ορίστηκε στα 250.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 10.000 θα καταβληθούν σε ρευστό. Η ύποπτη θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, προσέθεσε.
«Δεν δίνει την εντύπωση ενός επαγγελματία πράκτορα», σημείωσε ο δικαστής, αιτιολογώντας την απόφαση του δικαστηρίου. «Η ταυτότητά της είναι αληθινή και προτίθεται να παραμείνει στη χώρα», προσέθεσε.
Το δικαστήριο αποφάσισε εξάλλου δύο άλλοι ύποπτοι να παραμείνουν υπό κράτηση. Πρόκειται για τους Ρίτσαρντ και Σίνθια Μέρφι, οι οποίοι συνελήφθησαν την Κυριακή στο Νιού Τζέρσι, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. «Όσον αφορά τους Μέρφι, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζει ποιοί είναι», δήλωσε ο Ρόναλντ Έλις.
«Οι αποδείξεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση (γι’ αυτούς) είναι ισχυρές», υπογράμμισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube