Weather Icon

Η Ρωσία εξετάζει τη δίοδο του South Stream από τη Ρουμανία, αποκλείοντας την Ελλάδα

-Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ, λίγες ημέρες μετά την «ανακοίνωση» για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναφορικά με την υποστήριξη της Σόφιας στις αμερικανικές παγκόσμιες επιλογές.
-Το Κρεμλίνο με την οργή του να έχει ξεχειλίσει από τη στάση της Σόφιας στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και υπό τον φόβο ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και στην περίπτωση του South Stream, ζήτησε από την ΓΚΑΖΠΡΟΜ να μελετήσει την προοπτική ο αγωγός να διέλθει από τη Ρουμανία και όχι από τη Βουλγαρία.

Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα Αχιλλεα Πατσουκα
Ελάχιστες ημέρες μετά τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ πως η χώρα του εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ένα νέο ενεργειακό ναυάγιο που αφορά τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από το ελληνικό έδαφος βρίσκεται προ των πυλών.

Το Κρεμλίνο με την οργή του να έχει ξεχειλίσει από τη στάση της Σόφιας στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και υπό τον φόβο ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και στην περίπτωση του South Stream, ζήτησε από την ΓΚΑΖΠΡΟΜ να μελετήσει την προοπτική ο αγωγός να διέλθει από τη Ρουμανία και όχι από τη Βουλγαρία. Το ενδεχόμενο αυτό εξέτασε ο πρόεδρος του Δ. Σ. της ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλερ σε συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Αντριάν Βιντεάνου και τον πρέσβη της Ρουμανίας στη Μόσχα Κονσταντίν Γκριγκόριε.

Στο Βουκουρέστι η ΓΚΑΖΠΡΟΜ
Στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι εταιρείες φυσικού αερίου της Ρουμανίας, εκτός δε από το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, συζήτησαν και τις προοπτικές κατασκευής δεξαμενής για την αποθήκευσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίπεδο συνεννόησης των δύο πλευρών υπήρξε άριστο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Αλεξέι Μίλερ, δηλώνοντας πως πραγματοποιήθηκε ένας ουσιαστικός και ανοικτός διάλογος στον οποίο εξετάστηκαν οι προοπτικές συμμετοχής της Ρουμανίας στο σχέδιο του αγωγού South Stream. Οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές του φθινοπώρου, όταν ο Αλεξέι Μίλερ θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι για τη συνέχιση και ίσως την ολοκλήρωση των επαφών. Μέχρι τότε, Ρουμανία και ΓΚΑΖΠΡΟΜ θα εξετάσουν από κοινού το κόστος κατασκευής. Αν τελικά ο αγωγός δεν διέλθει μέσω Βουλγαρίας, γίνεται αντιληπτό πως η χώρα μας αλλά και η νότια Ιταλία θα αποκοπούν από το μεγάλο αυτό ενεργειακό σχέδιο.

Το «παιχνίδι» της Βουλγαρίας

Η ενέργεια της Μόσχας να εξετάσει την περίπτωση να «βγάλει τη Βουλγαρία» από τον South Stream φανερώνει τη διάχυτη αίσθηση πως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός λειτουργεί απροκάλυπτα υπό τις εντολές των ΗΠΑ, γεγονός που θα τον οδηγήσει σύντομα στην εγκατάλειψη και αυτού του ενεργειακού σχεδίου. Ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στην «Κ», υποστήριζε πως μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η δήλωση του Μπόικο Μπορίσοφ για την έξοδο της χώρας του από το σχέδιο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έγινε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί στο έδαφός της την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα. Αλλες πηγές υποστηρίζουν πως το φλερτ της Μόσχας με το Βουκουρέστι αποσκοπεί στο να πιεστεί και εν τέλει να αλλάξει στάση η Σόφια στην ενεργειακή συνεργασία της με τη Ρωσία. Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ ζήτησε από τη Μόσχα να εγκαταλείψει τον ασύμφορο South Stream και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κοινού δικτύου φυσικού αερίου.KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΗΠΑ: Ευχαριστίες στην Βουλγαρία… εφ όλης της ύλης
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ, λίγες ημέρες μετά την «ανακοίνωση» για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναφορικά με την υποστήριξη της Σόφιας στις αμερικανικές παγκόσμιες επιλογές.

Ως πρόφαση χρησιμοποιήθηκε η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο Αφγανιστάν αλλά και για η αποδοχή «τροφίμων» του… Γκουαντάναμο.Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις της κυβέρνησης Μπορίσοφ με την Ουάσιγκτον είναι στενότατες αφού, ήδη από τον Απρίλιο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ενέπλεξε την χώρα του στο σχέδιο της αντιπυραυλικής Άμυνας με την συμμετοχή του σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δέκα ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Η θέση της Σόφιας αναφορικά με τις κυρώσεις στο Ιράν αναφέρονται επίσης στην εν λόγω επιστολή.

Στην επιστολή ο αμερικανός πρόεδρος εύχεται πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν και θα αναπτύξουν ακόμα πιο πολύ τις διακρατικές τους σχέσεις τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και απευθείας.Η επιστολή πουθενά δεν αναφέρει κάτι για τις «πρωτοβουλίες» της Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα αλλά δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής πως οι ΗΠΑ φαίνεται να δείχνουν την έμπρακτη υποστήριξή τους στον Βούλγαρο πρωθυπουργό ο οποίος φαίνεται πως επέδειξε μεγάλη «γενναιότητα» σε συγκεκριμένα θέματα.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube